Geen kerstavond zonder bijzondere hapjes, vinden we. Maak daarom vanmiddag nog deze geweldige hoisinballetjes en serveer ze vanavond op kerstavond!
hoisinballetjes
hapje | ± 20 ballen
500 g runder- of lamsgehakt
1 eidooier
4 el hoisin saus (Oosters schap in de supermarkt of de toko) + 5 el extra voor garnering
1 tl vers geraspte gemberwortel
1½ el mosterd
2 el ketjap
1 bosje munt (±20 g), fijngehakt en wat blaadjes voor de garnering
1 bosje koriander (±20 g), fijngehakt en wat blaadjes voor de garnering
± 75 g vers broodkruim, panko of paneermeel
zwarte peper uit de molen en evt. zout
ook nodig: cocktailprikkers en een ingevette bakplaat
Voorbereiden (kan ½ dag van tevoren)
Kneed alle ingrediënten door elkaar. Voeg wat meer hoisin saus toe als het te droog is of wat meer broodkruim als het te nat is. Rol er ± 20 ballen van ter grootte van een golfballetje. Dek af en bewaar gekoeld tot gebruik. Houd ongeveer 4 eetlepels hoisin saus en wat verse kruiden apart.
Bereiden (begin 3 kwartier van tevoren)
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de ballen op een ingevet bakplaat en bak ze in ± 20 min. gaar. Laat ze een beetje afkoelen en doe ze dan over in een grote kom. Schep de achtergehouden hoisin saus erover en schud de kom zodat alle ballen een laagje saus krijgen.Leg ze een voor een op een mooie schaal, steek er prikkers in en bestrooi met de overgebleven verse kruiden.
Voorbereiden ± 20 min. / bereiden ± 10 min. / oven ± 20 min.
RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE ELLEN VAN MOL, MURIËL SCHRIJN
Dit recept verscheen eerder in delicious.kerst 2013.