Deze fijne Franse uiensoep is perfect om je op te warmen na een dagje in de sneeuw! Ga je niet op wintersport? Dan is ie ook ontzettend lekker om thuis te maken. De croûtes die met een laagje gesmolten kaas op de uiensoep drijven maakt de soep nóg beter.
Meer wintersporteten? Deze 6 gerechten brengen je meteen terug naar wintersport!
Franse uiensoep met croûtes
hoofd- of voorgerecht | 4 of 6 personen
50 g boter, in blokjes
6 uien, in dikke ringen
1 teen knoflook, in dunne plakjes
blaadjes van 1 takje tijm, fijngesneden + extra voor serveren
100 ml droge witte wijn
1 l runderfond of -bouillon (pot)
4-6 dikke sneetjes stokbrood
125 g gruyère, fijngeraspt
Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem op laag vuur. Smoor hierin de ui met 1 tl zout al omscheppend ± 30 min. tot hij karamelliseert. Doe de knoflook en tijm in de pan en schep 2-3 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de wijn toe, draai het vuur half hoog en laat de wijn verdampen. Doe de fond erbij, breng aan de kook en laat onafgedekt op laag vuur 30 min. zachtjes inkoken.
Verwarm intussen de grill op de hoogste stand. Leg de sneetjes brood op een bakplaat en rooster ze aan de ene kant. Keer ze, bestrooi met de geraspte kaas en gril ze ± 2 min. tot de kaas borrelt en mooi kleurt. Breng de soep op smaak met zout en peper en schep in kommen. Leg in elke kom soep een croûte en strooi nog wat tijm erover.
Bereiden ± 1 uur en 10 min.
RECEPTEN EN BEREIDING VALLI LITTLE, SARAH RANDELL EN MICKAEL WEISS FOTOGRAFIE ANDY LEWIS, BRETT STEVENS (FOR SAINSBURY’S MAGAZINE), BERNI SMITHIES STYLING DAVID MORGAN BEWERKING DOSIA BREWER