nr.1 foodmagazine

Mooi nieuw initiatief: Dutch Edamame, hartstikke Hollandse soja

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In Europa staat Nederland op nummer 6 wat betreft de consumptie van soja. Daarboven staan alleen maar landen die véél groter zijn dan ons kikkerlandje. Ja, je kunt wel stellen dat we met z’n allen dol zijn op soja.

Dit wisten we nog niet: zijn verse sojabonen ongezond?

Steeds meer mensen kiezen bewust voor plantaardige producten. Soja lijkt een makkelijke vervanger voor dierlijke producten en is daarmee ontzettend populair. Van sojamelk in ons bakkie koffie tot sojayoghurt bij het ontbijt: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Waarschijnlijk denk je bij de teelt van soja aan landen als Noord- en Zuid-Amerika en niet zozeer aan Nederland. Toch vind je op de Flevolandse kleigronden van Mariette en Peter Romme heuse ‘nedersoja’. En ja, dat gaat prima op de vaak koude, Nederlandse grond.

Lekker lokaal
Waarom de productie inmiddels ook verplaats is naar ons land? Nederland zou minder afhankelijk moeten worden van eiwitgewassen uit het buitenland. Er komt nog steeds veel soja uit de Verenigde Staten en Brazilië, maar die productie is vooral bestemd voor veevoer. Bioboer Romme durft en teelt verse sojabonen, ofwel edamame bonen. Daaruit ontstond een nieuw merk: Dutch Edamame. Romme: ‘Bij de Albert Heijn zie ik spruitjes uit Frankrijk liggen op dezelfde dag dat ik de buurman de spruitenoogst zie binnenhalen’, zegt ze. “Ik snap dat niet.” Daarom hoopt Mariette dat hun oogst lokaal wordt afgezet. Of dit lukt, weet ze nog niet. “Het blijft spannend of de oogst goed genoeg is voor de verkoop, aangezien dit de eerste oogst is.”

Populair boontje
De verkoop van edamame bonen stijgt enorm. Het afgelopen jaar werd al ruim 250 duizend kilo van deze verse sojaboontjes verkocht. Nu vraag je je misschien af: vervangt deze soja de soja uit de brandende Amazone?  Nee, helaas niet. Als veevoer levert soja nog te weinig op en ook de productie van sojaproducten is nog niet zo interessant vanwege de hoge grondprijzen. Hoewel nedersoja zeker nog niet de oplossing is voor de enorme veevoerproductie van overzeese soja, kan het wél bijdragen aan de vermindering ervan. Omdat steeds meer mensen kiezen voor plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke, hoeft er minder minder soja uit verre landen te komen voor veevoer. In plaats daarvan eten we vaker de soja zélf op. En dat vinden wij al een hele mooie ontwikkeling.

Bron: Volkskrant.nl Dutchedamame.nl, Beeld: iStock 

Wil je koken als Van Boven?

Ontvang een uniek welkomstcadeau bij een abonnement op delicious.magazine: het gloednieuwe kookboek Home Made Basics van Yvette van Boven (t.w.v. € 39,99). In totaal krijg je 50% korting!

sojaboon-deliciousmagazine
tijdelijk Gratis verzending

Thuis blijven = thuis koken! En laat delicious.magazine nou de perfecte bron van recepten zijn. Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!