Tips van een watersommelier zodat water écht iets doet voor je diner

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een mooie fles mineraalwater op tafel of een karafje uit de kraan? Het kan allebei. Maar wie kiest voor smaak, heeft redenen genoeg om lekker eten te combineren met mineraalwater.

Eerst even over het verschil tussen bronwater en mineraalwater. Want is er nou echt verschil? Jazeker, beiden komen uit een bron. Maar heet je tafelwater ‘mineraalwater’, dan weet je uit welke bron het komt en ook dat het direct bij die bron is gebotteld. Dat zijn Europese regels. Chaudfontaine mineraalwater komt bijvoorbeeld uit Chaudfontaine in de Ardennen en aan de bron staat de bottelarij. Bronwater daarentegen, hoeft geen constante mineraalsamenstelling te hebben en ook niet per se aan de bron te worden gebotteld.

chaudfontaine-deliciousmagazine

Water op tafel: zo doet het écht iets voor je diner

Vragen over water stel je natuurlijk aan een watersommelier. Want ja, water is inmiddels zó gerespecteerd dat dit type sommeliers bestaan. Een fles water op tafel hoort erbij als je lekker gaat eten, uit of thuis. En als je het juist soort water voor het juiste moment kiest, dóet het ook nog iets voor je diner. Wij vroegen watersommelier Mariëlle Thiadens naar haar allerbeste watertips. In één zin: leer aan tafel te spelen met de smaak én de bubbels van het water.

1. Drink bruisend water vóór het eten
Bruisend water doet wat alcoholhoudende bubbels ook doen: het prikkelt de smaakpapillen en wekt de eetlust op. Drink voor het eten liever geen plat water, dat doet het tegenovergestelde.

2. Tijdens het eten drink je licht bruisend water
Zodra je begint met eten, stap je van bruisend over op licht bruisend water. Ofwel: water met minder koolzuur en een fijner bubbeltje. Licht bruisend water accentueert de smaak, zowel van de wijn als van de gerechten. Door af en toe een slokje water te nemen, laat je je  smaakpapillen tot rust komen, waardoor je alles steeds goed blijft proeven. Met dit water eer je dus de kok het meest en heeft de kok de meeste eer van zijn of haar werk. Slim!

3. Hoe sterker de smaak, hoe kleiner het bubbeltje
Tijdens het diner worden smaken doorgaans steeds sterker, zowel van het eten – van vis, groenten naar vlees – als van de wijn, van fris wit tot diep rood. Hoe sterker de smaak, hoe kleiner het bubbeltje in je mineraalwater zou mogen zijn. Bij vegetarische voor- en hoofdgerechten of met vis, waarbij je witte of een lichte rode wijn drinkt, past licht bruisend water het best. Worden de smaken sterker, bijvoorbeeld als je rood vlees gaat eten met een vollere rode wijn erbij, dan kan ook het platte water open. Dat neutraliseert je smaak beter. En ook bij de sterke smaak van koffie hoort plat water. Aha.

We vatten het nog even samen: je eten komt het best tot z’n recht als je er licht bruisend water bij drinkt (groen). Wil je écht uitpakken, zet dan het complete trio van Chaudfontaine op tafel. Rood als aperitief, groen om mee te starten en blauw bij vlees en rode wijn én bij de koffie. Extra smaakmaker? Ga dan voor Chaudfontaine Fusion. Bijvoorbeeld in de smaak limoen & munt of watermeloen & komkommer. 

Chaudfontaine-flessen-deliciousmagazine

Nog even over de mineralen in mineraalwater

Maar hoe zat het ook alweer met de mineralen in mineraalwater? Natuurlijke mineraalwaters melden de hoeveelheden mineralen op het etiket. De meest voorkomende zijn natrium, calcium, magnesium, kalium, sulfaat, nitraat, chloride en bicarbonaat.

Hoe mineraalrijk water is, kun je zien aan het getal dat bij droogrest of TDS wordt vermeld. Dit is de hoeveelheid mineralen die overblijft als je het water laat verdampen. Hoe hoger die waarde, hoe meer mineralen en smaak het water heeft. Altijd slim om even te checken dus! Er bestaan mineraalwaters met een droogrestwaarde die nauwelijks tot de 50 komt, maar er zijn ook mineraalwaters met een TDS hoger dan 10.000. Chaudfontaine is licht gemineraliseerd en heeft een droogrest van 385 mg/l. Good to know.

Chaudfontaine-water-deliciousmagazine

En hoe zit het met milieu?

Iedereen snapt dat het drinken van leidingwater minder belastend is voor het milieu dan mineraalwater uit een fles. Als je kiest voor de kwaliteit van mineraalwater, dan is Chaudfontaine een duurzame keuze. Het kreeg een gouden medaille van het European Water Stewardship, en wel om de volgende redenen.

  • Het plaatsje Chaudfontaine ligt aan de voet van de Ardennen, vlak onder Luik. Het aantal wegkilometers dat het water aflegt naar Nederland is dus te overzien.
  •  De bottelarij in Chaudfontaine gebruikt zoveel mogelijk duurzame energie, o.a. uit een waterturbine en zonnepanelen. De CO2-uitstoot is in de afgelopen 10 jaar met 70% gedaald!
  • Het water van Chaudfontaine (letterlijk: warme fontein) komt warm uit de bron. In de winter wordt de restwarmte hergebruikt voor verwarming.
  • De verpakking van Chaudfontaine zijn nu al 100 procent recyclebaar, vanaf eind 2019 worden alle PET-flessen van 100% gerecycled plastic (rPET) gemaakt. Dit betekent dat er 4.440 ton aan nieuw plastic bespaard zal worden.

Dit artikel is in stand gekomen in samenwerking met Chaudfontaine. 

Tekst: redactie delicious. Fotografie: Robin Utrecht, hoofdbeeld: Studio Philippi. 

Chaudfontaine-water-deliciousmagazine