aantal 6 |
dessert, nagerecht, taart, zoet |
familietijd, feestelijk, herfst, kerst, najaar, weekend, winter |
amerikaans, australisch, internationaal |
dessert, nagerecht, taart, zoet |
familietijd, feestelijk, herfst, kerst, najaar, weekend, winter |
amerikaans, australisch, internationaal |
Wat is lekkerder dan een toetje met zoete saus erover? Een warme toet waarbij je de saus meebakt in de oven!
Proef het zelf, met deze sticky dadeltaart met zoete saus en knapperige bananentopping.
Zin in meer zoet met banaan? Onze omgekeerde banaan-karameltaart vind je vast ook te gek.
Ingrediënten
- 185 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 125 g fijne kristalsuiker
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder + wat extra voor erbij
- 50 g boter, gesmolten
- 180 ml melk
- 140 g medjooldadels, ontpit en kleingesneden
- roomijs, voor erbij
- ook nodig: ovenschaal van ± 23 cm Ø en 3 cm diep, ingevet
bananenpraliné
- 165 g fijne kristalsuiker
- 75 g gedroogde bananenchips, fijngehakt
saus
- 100 g bruine basterdsuiker
- 40 g boter, in blokjes
Instructies
-
Maak eerst de praliné. Vet een grote bakplaat in en leg er een vel bakpapier op. Doe de suiker met 3 el koud water in een steelpan met dikke bodem en verwarm op hoog vuur onder af en toe schudden tot de suiker is gesmolten. Kook onder af en toe schudden in 6-8 min. tot goudgele karamel. Strooi de bananenchips gelijkmatig uit over de bakplaat en schenk de karamel erover. Laat afkoelen en uitharden en breek in stukjes. Houd een paar stukjes apart en verkruimel de rest in de keukenmachine.
-
Maak nu de saus. Doe de suiker met de boter en 250 ml water in een kleine steelpan en breng aan de kook op hoog vuur. Roer tot een gladde saus.
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Doe het zelfrijzend bakmeel met de fijne kristalsuiker, 1 tl kaneel en de helft van het gemberpoeder in een kom. Roer de boter en melk geleidelijk erdoor. Schep de dadels erdoor. Spreid het dadelmengsel uit in de ovenschaal en bestrooi met 1 tl kaneel.
-
Zet de ovenschaal op een bakplaat. Giet de saus over de bolle kant van een lepel over het dadelmengsel.
-
Bak 40-45 min. tot de dadelpudding licht kleurt. Neem uit de oven, strooi de rest van het gemberpoeder erover en bestrooi met bananenpraliné. Serveer direct met roomijs.
Voedingswaarde
calorieën: 723kcal
eiwit: 7g
vet: 22g
koolhydraten: 122g
RECEPTEN: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!