zijden tofoe in pittige sojasaus & crispy sjalotjes

zijden tofoe in pittige sojasaus & crispy sjalotjes
glutenvrij, lactosevrij, veganistisch, vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht, lunchgerecht |
doordeweeks, weekend |
aziatisch |
glutenvrij, lactosevrij, vegan, vegetarisch
De koningin onder de tofoesoorten: zijden tofoe! Zacht, romig, subtiel en ontzettend voedzaam. Door dit gerecht slaan je smaakpapillen nèt niet op tilt. Die beleving is volledig te danken aan de frisse bosui en een hete sizzle van sojasaus met gember, crispy sjalotten en een royale hoeveelheid chilipeper. 
Kooktijd45 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 300 g sushirijst
  • 3-4 grote sjalotten
  • 300 ml olie om in te frituren + 1 el extra
  • 400 g zijden tofoe 1 blok of 2 van 200 g
  • 1 el ketjap manis
  • 3 el sojasaus Japanse
  • 5 cm gember geraspt
  • sap en rasp van 2 biolimoenen
  • 1 rode chilipeper in ringetjes
  • 2 bosuien in ringen
  • gemengde pittige kiemen bijv. broccoli
  • 2 el mirin

Instructies

  • Kook de sushirijst met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd intussen de sjalotten in heel dunne, gelijkmatige ringen. Zo worden ze het beste crispy. Doe de olie in een pan en voeg – als de olie nog koud is – de sjalotringen toe. Breng op halfhoog vuur zachtjes aan de kook en bak zachtjes bruisend in ± 20 min. licht goudbruin. Roer regelmatig door zodat de sjalotringen van elkaar loskomen en ze gelijkmatig garen. Laat ze niet te bruin worden, dan worden ze bitter. Neem met een schuimspaan uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier
en bestrooi met zout.
  • Haal de zijden tofoe voorzichtig uit de verpakking en zet in een stoommandje in een pan met een laagje water. Dek af en laat in ± 10 min. op laag vuur stomen.
  • Warm intussen de ketjap, sojasaus, gember, limoensap en de helft van de peper in een kleine pan op, tot net tegen het kookpunt. Houd op laag vuur warm.
  • Neem de tofoe voorzichtig uit de stoommand en zet op een bord. Schenk de saus erover. Bestrooi met de crispy sjalotjes, bosui, kiemen en de rest van de chilipeper. Meng de rijst met het limoenrasp en een scheutje mirin. Geef de rijst erbij.

Voedingswaarde

calorieën: 532kcal
eiwit: 13g
vet: 18g
koolhydraten: 79g
auteur: delicious.
RECEPTEN DOSIA BREWER. FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK. STYLING MAAIKE KOORMAN. BEREIDING JESSICA LEK. KERAMIEK MARJOKEDEHEER.COM

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!