Rutger bakt: flan karamel

Rutger bakt: flan karamel

Flan karamel is een zijdezachte crème met karamelsaus die er na het storten langzaam overheen vloeit. Geen wonder dat flan in Zuid-Europa en Latijns-Amerika zo populair is. In Frankrijk heet dit geliefde dessert crème caramel. 

Het perfecte toetje voor karamelliefhebbers en ideaal om van tevoren te maken! In no time heb je zijdezachte flan met karamelsaus. Je moet alleen wat geduld hebben om de smaken te laten intrekken én ze vragen nog wat tijd in de oven en koelkast. 

Goede custard is goud waard

Custard is de basis voor veel desserts, denk maar aan crème brûlée en crème Anglaise, broodpudding en vanillebavarois. En dan bedoel ik niet de versie die gemaakt is met custardpoeder uit een pakje, maar zelfgemaakte custard van zuivel, ei, suiker en echte vanille. Door het stollen van de eiwitten tijdens het verhitten verandert de zuivel in zijdezachte, romige crème. Belangrijk bij het maken van een custard is dat het mengsel niet te heet wordt. Tussen de 82-85°C is de binding optimaal. Laat je het mengsel koken, dan kunnen de eiwitten gaan klonteren; je krijgt dan eigenlijk een soort roerei in de custard. Handig: als je zetmeel – bijv. bloem of maizena – toevoegt aan custard, kun je het mengsel wel laten koken. 

Zijdezachte flan

Ook in dit flanrecept zorgen melk en eieren voor die heerlijke zijdezachte crème. De garing van de custard gebeurt in de oven, au bain-marie in een ovenschaal met heet water. Zo kun je de temperatuur goed beheersen. Om flan nog lekkerder te maken, giet je in de vorm of vormpjes eerst een laagje karamel, die na het storten als een saus over de crème vloeit. Traditioneel wordt flan op smaak gebracht met vanille, maar voor dit recept kies ik ervoor eerst de melk te laten trekken met citroen- en sinaas- appelschil en een kaneelstokje. Die smaken gaan perfect samen met karamel! 

Stap voor stap flan karamel

Stap 1: Doe de melk samen met het kaneelstokje in een pan.

Stap 2: Vet de ramequins met behulp van een stukje keukenpapier licht in met olie.

Stap 3: Roer niet in de karamel, maar draai met de pan.

Stap 4: Giet de hete karamel in de ramequins. 

Stap 5: Doe de eieren, eidooiers en de suiker in een kom en klop deze met een garde kort los.

Stap 6: Zet de ramequins in de braadslee en vul dan de braadslee met kokend water, tot de bakjes voor de helft onder water staan. 

Stap 7: Neem de ramequins uit het waterbad en laat ze afkoelen.

Stap 8: Ga voor het serveren met een scherp mesje aan de zijkant langs de flan. 

Stap 9: Stort de flan op een bordje.

glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | dessert, nagerecht, zoet | familietijd, feestdagen, feestelijk, vakantie, weekend | zuid-amerikaans | glutenvrij, vegetarisch
Kooktijd1 hour 50 minutes
opstijven3 hours 30 minutes
Totale tijd5 hours 20 minutes

Ingrediënten

  • 425 ml melk*
  • 1 kaneelstokje
  • 1⁄2 biocitroen
  • 1⁄2 biosinaasappel
  • neutrale olie voor het invetten
  • 2 eieren + 2 eidooiers
  • 75 g suiker
  • ook nodig: 4 ramequins van 9-10 cm Ø, 
braadslee of ovenschaal waar de ramequins in passen

karamel

  • 100 g suiker
  • 4 el heet water

Instructies

  • Doe de melk samen met het kaneelstokje in een pan. Gebruik een dunschiller om dunne reepjes van de citroen- en sinaasappelschil te snijden en doe deze bij de melk. Verhit de melk tot tegen het kookpunt. Neem de pan van het vuur, dek af met een deksel of plasticfolie en laat 30 min. staan.
  • Verwarm de oven voor op 150°C en zet de braadslee op een rooster in de oven. Vet de ramequins met behulp van een stukje keukenpapier licht in met olie.
  • Doe voor de karamel de suiker en 
2 el water in een steelpan en laat dit koken tot een goudbruine karamel. Roer niet in de karamel, maar draai met de pan. Meng als de karamel goudbruin is 2 el heet water door de karamel. Let op: dit gaat bruisen.
  • Giet de hete karamel in de ramequins.
  • Verhit de melk tot 70-80°C. Doe intussen de eieren, eidooiers en de suiker in een kom en klop deze met een garde kort los. Giet al roerend de hete melk bij het eimengsel en roer goed door.
  • Giet het mengsel door een fijne zeef en schenk het dan in de 4 ramequins. Zet ze in de braadslee en vul dan de braadslee met kokend water, tot de bakjes voor de helft onder water staan. Dek ze af met aluminiumfolie en bak de flans 45-60 min. De bovenkant mag nog wat wiebelen, maar als je er met een scherp mes in steekt, moet deze er schoon uitkomen.
  • Neem de ramequins uit het waterbad en laat ze afkoelen. Zet ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Ga voor het serveren met een scherp mesje aan de zijkant langs de flan.
  • Stort de flan op een bordje.


Voedingswaarde

calorieën: 307kcal
eiwit: 8g
vet: 8g
koolhydraten: 50g
auteur: delicious.
* Wil je de flan romiger, vervang dan een deel van de melk door slagroom.
Liever traditioneel? Gebruik dan het merg van 1⁄2-1 vanillestokje in plaats van de citrusschil en het kaneelstokje.
RECEPT, BEREIDING: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: ALEXSTYLING.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!