Bij koude decemberdagen hoort een goede stoof, en deze haasstoof met vijgen, kardemom en tijm past daar perfect bij. Je kunt ’m heel makkelijk van tevoren maken, zodat je op de avond zelf alleen nog hoeft op te warmen. Zo zet je zonder stress een heerlijk én feestelijk gerecht op tafel.
Op zoek naar meer indrukwekkende kerstgerechten? Neem dan een kijkje in ons nieuwste kerstnummer, de december editie! Bestel hem hier of haal het nummer in je lokale supermarkt!
Haasstoof met vijgen, kardemom en tijm
aantal 4 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, kerst | |
Een goede stoof bij de kerst geeft Janneke rust in de toch al drukke feestdagenperiode. Zowel stoof als geroosterde groenten kun je prima een dag van tevoren maken. De haasstoof wordt er alleen maar lekkerder van als hij een nacht kan rusten.
Ingrediënten
- 800 g stoofvlees van haas, in blokjes
- 25 g boter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden + 1 bol knoflook, horizontaal doormidden gesneden
- 2 tl kardemompeulen
- 5 takjes tijm
- 100 g gedroogde vijgen
- 200 ml soepele rode wijn
- 400 ml wildfond
- 2 plakjes ontbijtkoek
- 800 g wintergroenten (bijv. knolselderij en pastinaak in 2 cm-stukken, spruiten en wortel)
- 2 el olijfolie
- 2 tl grof zeezout
Instructies
- Dep het vlees droog en bestrooi met peper en zout. Smelt in een braadpan de boter. Bak het vlees in 5 min. rondom bruin aan.
- Schep het vlees uit de pan. Fruit in het bakvet de ui en fijngesneden knoflook met de kardemompeulen en tijm ± 2 min. Schep het vlees erdoor.
- Verdeel de vijgen over het vlees. Schenk de wijn langs de rand in de pan. Voeg ook de fond toe. Verkruimel de ontbijtkoek grof boven de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees afgedekt in ± 2 uur zachtjes gaar.
- Verwarm de oven voor op 220ºC. Schep de groenten en knoflookhelften op de bakplaat om met de olijfolie. Bestrooi met het zeezout. Rooster de groenten in de oven in 20-25 min. beetgaar.
- Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht tot de gewenste dikte inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
- Schep het stoofvlees met de saus op een schaal. Serveer met de geroosterde groenten.
Voedingswaarde
- calorieën: 628 kcal
- eiwit: 52 g
- vet: 21 g
- koolhydraten: 44 g
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING, FOODSTYLING STUDIO PHILIPPI
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!