aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
internationaal |
Lekker gekruide gehaktballetjes gaan er altijd wel in, bij iedereen! Dit is een recept uit de Balkan. Geef er dille-aardappeltjes bij, frisse groene sla met augurkjes en een stevige schep yoghurt met oregano. Extra lekker - en ook iets steviger - worden de gehaktballetjes als je ze van tevoren rolt en een tijdje in de koelkast bewaart.Vegetariër aan tafel? Dan maak je natuurlijk ook vega balletjes!
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappels schoongeboend en in stukken
- 500 g gemengd gehakt
- 4 tl oregano gedroogde
- 1 ei, hardgekookt en fijngesneden
- 1 el paprikapoeder (mild)
- 3-4 el paneermeel
- 3 tenen knoflook
- 3 uien
- 8 el olijfolie
- 8 augurken zoetzuur, in plakjes
- ½ bosje dille, fijngesneden
- 150 g Griekse yoghurt
- 4 kropjes little gem, in reepjes
Instructies
- Kook de aardappels in 15 min. gaar. Pers de knoflooktenen uit. Rasp 1 ui fijn, snijd de andere 2 uien in ringen. Meng het gehakt met 3 tl oregano, het ei, paprikapoeder, paneermeel, de helft van de knoflook en geraspte ui. Voeg naar smaak zout en peper toe. Vorm met vochtige handen 8 gehaktrolletjes. Maak de gehaktrolletjes evt. van tevoren en bewaar ze een tijdje in de koelkast, dan worden ze wat steviger.
- Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de gehaktrolletjes in 10 min. bruin en gaar. Klop een dressing van 3 el augurkennat, 4 el olijfolie, de rest van de knoflook, zout en peper. Maak de sla ermee aan.
- Giet de aardappels af en meng met de laatste 2 el olijfolie, de dille en zout naar smaak. Verdeel de gehaktrolletjes met de sla, augurken en dikke aardappels over 4 borden. Schep de yoghurt erbij. Maak af met de uiringen en bestrooi met de rest van de oregano.
Voedingswaarde
calorieën: 920kcal
eiwit: 35g
vet: 57g
koolhydraten: 61g
Recepten, styling & bereiding: Janneke Philippi. Fotografie: Serge Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!