glutenvrij / lactosevrij
aantal 4 |
bijgerecht, lunch |
doordeweeks |
spaans |
glutenvrij, lactosevrij
Dit recept van albondigas met chorizo en chorizo-aioli is een echte smaakbom! De kruidige gehaktballetjes krijgen extra pit door de chorizo, en de romige aioli met een vleugje chorizo maakt het helemaal af. Heerlijk met een knapperig stokbrood of bij een stamppot, zoals boerenkool of hutspot.
Ingrediënten
- 250 g pittige chorizo
- 350 g rundertartaar
- ± 7 el olijfolie
- 800 g gepelde tomaten, 2 blikken
- 4 tenen knoflook
- ½-1 el gerookte-paprikapoeder
- 2 tl korianderzaad
- 1 ei
- 1 tl mosterd
- 3 el sherry- of rodewijnazijn
- 100-150 ml zonnebloemolie
- 100 g eikenblad slamelange
Instructies
- Haal het vel van de chorizo. Maal de chorizo fijn in de keukenmachine of in porties in de hakmolen van de staafmixer. Meng het chorizogehakt met de tartaar en breng op smaak met peper. Vorm met vochtige handen balletjes van het gehakt.
- Verhit in een koekenpan 3 el olijfolie. Bak de chorizoballetjes langzaam gaar, in 15 min. zodat het chorizovet uit de balletjes smelt.
- Schep de balletjes met een schuimspaan uit de pan. Schenk het chorizo-bakvet in een maatbeker en laat tot kamertemperatuur afkoelen.
- Schenk de inhoud van de blikken gepelde tomaat in een hoge maatbeker. Voeg 2 tenen knoflook, het gerookte-paprikapoeder, korianderzaad en 1-2 el olijfolie toe en pureer tot een gladde saus.
- Schenk de tomatensaus in de koekenpan en verwarm ± 4 min. Schraap met een spatel de aanbaksels los. Doe de chorizoballetjes in de tomatensaus en verwarm nog ± 10 min. zachtjes.
- Doe intussen het ei met de mosterd en 1 el wijnazijn in een schone, hoge maatbeker*. Vul het chorizovet met zonnebloemolie aan tot 225 ml. Schenk ook het oliemengsel in de maatbeker en pureer met de staafmixer tot een lobbige mayonaise. Pers of rasp de laatste 2 tenen knoflook boven de mayonaise en meng erdoor. Breng de aioli op smaak met zout en peper.
- Maak de slamelange aan met de laatste 3 el olijfolie en 2 el wijnazijn. Bestrooi met zout en peper naar smaak.
- Serveer balletjes met de tomatensaus, de salade en de chorizo-aioli.
Voedingswaarde
calorieën: 792kcal
eiwit: 34g
vet: 67g
koolhydraten: 12g
Studio Philippi
* Gebruik voor het maken van de aioli een smalle maatbeker waar de staafmixer precies in past. Blijft de aioli te dun? Doe een extra eidooier in een kom en giet die in een heel dun straaltje, al kloppend met een garde, beetje bij beetje bij de dunne aioli. Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!