BLOG zomerse wijnen

Elke maand schrijft vinologe Ellen Dekkers in delicious. over de lekkerste wijnen, bijzondere wijnadressen en sublieme spijscombinaties. De redactie belde haar deze week want met de zomer in zicht willen we graag weten wat lekker is in het glas. Mét 5 tips om je wijn snel te koelen!

Deze wine slushie is ook érg goed om af te koelen! 

‘Zomers worden onze smaakpapillen blij van lichte vrolijke wijnen met tintelfrisse zuren, en niet te veel alcohol. Van tanninerijke rode wijnen krijg je dorst, deze wijnen combineren beter bij stevige maaltijden (wild) die we meer in de winter nuttigen.
Rosé is de zomerwijn bij uitstek. Ook lichte frisse rode wijnen van de gamay-druif bijvoorbeeld, kunnen heerlijk zijn, indien goed gekoeld.
Champagne is een van mijn favorieten zomerwijnen als ik bezoek krijg, of als ik mezelf even wil kietelen… Het is licht, maakt me vrolijk, gelukkig en geeft energie. Elk jaar rij ik naar de Champagne en koop bij de wijnboeren kleine flesjes. Die zijn niet zo prijzig, rond € 12.
Het is niet alleen champagne wat bij huize Dekkers geschonken wordt, ook een Crémant de Bourgogne en Crémant de Loire, Spaanse Brut Cava of een Italiaanse Spumante zijn welkom. Albert Heijn verkoopt uit de diepvries Aziatische ovenvishapjes die verrukkelijk smaken met een Cava Pinot Noir rosé van Cordoniu. Heerlijk en ideaal als er onverwacht bezoek komt!

Portugese Vinho Verde, Spaanse Rueda, de Oostenrijkse Gruner Veltliner, Sauvignon Blanc wijnen (bijvoorbeeld de Sancerre) uit alle hoeken van de wereld: stuk voor stuk zijn het frisse witte wijnen die prima als aperitief gedronken kunnen worden.
Zodra de Hollandse Nieuwe op de viskar ligt (vanaf dinsdag 3 juni, red.) ga ik over op een tintelfrisse Manzanilla sherry. De meest ondergewaardeerde wijn ter wereld! Manzanilla drink ik nooit solo, altijd met een klein hapje, groene olijven is al genoeg. Als het echt heel warm is dan is het ook zalig, wat de Spanjaarden doen, om de Manzanilla in de mix te doen, half om half met 7up, wat ijsklontjes, schijfje citroen. De meeste mensen hebben de neiging om zomers de wijnen nog meer te koelen. Eigenlijk is dat een beetje zonde. Hoe kouder de wijn is des te minder goed proef je de wijn. Rode wijnen zijn juist wel lekker om ze heel even te koelen in de koelkast. Houd de temperatuur een beetje in de gaten, uit de koelkast in de zon warmt de wijn snel genoeg op. Ik gebruik altijd de Vacuvin Rapid Ice Cooler, zo blijft de fles ook buiten langer koel.’

5 tips van Ellen Dekkers om wijn snel te koelen:
1. De ijsemmer: vul de ijsemmer met half water half ijsklontjes. Zout erbij versnelt het koelen. Hou de wijn wel in de gaten, de fles koelt razend snel.
2. De Vacuvin Rapid Ice Cooler: wijn is binnen 10 minuten op 10 ºC. Deze manchet met elementen moet eerst koelen in de diepvries. www.vacuvin.nl
3. De winesceptre: de stalen staaf, die je vooraf minimaal drie uur in het vriesvak legt, steek je in de geopende fles. Een ring om de hals van de fles houdt de staaf op zijn plaats. Er zijn peperdure uitvoeringen met een diamanten knop op de top van de staaf. www.winesceptrekoeler.nl
4. In de vriezer: maximaal 45 minuten kan geen kwaad, ook niet voor de smaak van de wijn. Dit is regelmatig getest!
5. In de koelkast:
> 6-8 ºC (dessertwijn/witte wijn): gedurende minstens een uur vlak onder het vriesvak.
> 9-11 ºC (witte wijn & rosé): drie uur in de deur van de koelkast.
> 11-12 ºC (rosé en jonge fruitige rode): ongeveer een uur in de groentelade.

zomerse wijn - delicious