summertime & the wine is easy: zomerwijn onder de 5 euro

Ellen Dekkers is al meer dan 20 jaar vinoloog. Je kunt dus wel stellen dat ze álles weet over wijn en druivenrassen. Elke maand schrijft Ellen in delicious. over de lekkerste wijnen, bijzondere wijnadressen en sublieme spijscombinaties. Ellen lééft wijn. Deze keer: de beste zomerwijntips van Ellen.

Let’s party
Fizzy by Mureda (wit & rosé), ± €4,99, o.a. verkrijgbaar bij de natuurwinkel, Ekoplaza en online bij ekonoom.nl

Licht mousserend met voor wijnbegrippen een heel laag alcoholgehalte van 8,5%. Fizzy wit heeft zijn eerste medaille al binnen (Challenge International du Vin in Bordeaux) en wijnmaker Mureda is onlangs uitgeroepen tot de beste van Castilla-la-Mancha. Zij zijn de grootste biologische wijnproducent van Spanje, bezitten zo’n 1200 hectaren en werken met de meest innovatieve technieken. En, leuk detail: alles is van eigen wijngaard.

Smaak: Ellen: “Wit is een grappige mix van chardonnay, sauvignon blanc en muscat. Een tikje zoet maar verfrissend door de bruisende belletjes en het lagere alcoholpercentage. Ook de rosé is licht, luchtig en verfrissend met een zomerzoetje. Tip: allebei zéér geschikt voor een wijnslushie!

Probeer dit recept voor wijnslushie eens; met aardbeien en frisse munt.

Drink bob
Bob’s Your Uncle, ±€4,90, online verkrijgbaar bij o.a. wijnvriend.com

Stel je hebt geen glas voorhanden… dan is er altijd nog Bob. Die kan gewoon uit het flesje worden gedronken. Vergis je niet, dit is wijn, geen bier. Wijn met een vette knipoog. Uit Zuid-Afrika.

Smaak: Ellen: “De rode smaakt naar zonnig, rijp, zwart fruit, pruimen en specerijen en heeft totaal geen wrangheid. Goed bij barbecue. Witte Bob is ook erg vriendelijk, met sappig, perzikachtig zacht fruit. ‘Bob’s your uncle’ is de uitdrukking als een klus geklaard is. Wij zeggen: klaar is Kees!”

Is wijn van 3 à 4 graden uit de koelkast direct drinkbaar?
Ellen: “Je proeft hem zo koud veel minder, want kou dempt de smaak en aroma’s van wijn. Dus wacht even met drinken, de wijn warmt zo op. Bij koude wijn ervaar je een strakker mondgevoel, de frisse zuren manifesteren zich meer.”

PRODUCTIE EN TEKST ELLEN DEKKERS BEELD ISTOCK

zomerwijn-ellen-delicious