Zoete cupcakes

delicious. lezeres Ruth: ‘Afgelopen weekend hebben wij ons volledig overgegeven aan de cupcake-special van het februarinummer (p. 98-109, red.). Erg leuk om te doen en erg lekker ook, maar wat waren ze zoet. We hebben vier van de zes recepten uitgeprobeerd (hazelnoot/mokka, vanille/amarenen, kokos/limoen en amandel/dadel/praline) en stuk voor stuk waren ze tandenknarsend zoet.


Ik ben niet vies van een beetje suiker en zou mezelf zelfs een behoorlijke zoetekauw willen noemen, maar dit deed afbreuk aan de smaak. Je proefde eigenlijk voornamelijk suiker. Vooral de toppings! Zonde. Ik denk dat ze met wat minder suiker bijzonder veel smakelijker waren geweest.’

Culinair redacteur Trudelies Tja, hoe zoet iets moet zijn, dat is heel persoonlijk! En ook erg wat je zelf gewend bent te gebruiken aan suiker. De cupcakes uit veel winkels zijn nog zoeter, de toppings komen wel overeen qua zoet. Maar ik ben het met je eens dat het behoorlijk zoet is, omdat ik voor mijzelf bij de meeste bakrecepturen al automatisch de hoeveelheid suiker halveer.

Een klassiek cakerecept gebruikt aan gewicht evenveel suiker als meel en boter en eieren. En onze cupcake recepten hebben een soortgelijke verhouding. De recepten van de cakejes zelf uit Engeland en Amerika en zelfs hier in Nederland zijn doorgaans zoeter. Zelf zou ik dus al snel naar de helft van de hoeveelheid suiker gaan, maar dat is niet wat momenteel de trend in cupcakes is.

Wij hebben hier op de redactie veel cupcakes uit diverse winkels en webshops gehad en daarvan vonden we de meeste ook te zoet. Dus hebben we onze eigen creaties minder zoet gemaakt, maar kennenlijk naar jouw smaak nog te zoet. Alleen de amandel-dadel CC heeft een verhouding met wat meer suiker.

Heel veel mensen hier op de redactie en in mijn omgeving hebben de cupcakes gegeten (we hebben veel getest en voor de foto gemaakt) en van niemand heb ik gehoord dat ze het te zoet vonden. Doorgaans verwachten de meeste mensen ook meestal dat het zoet is.
Voor minder zoete CC kun je dus gerust de hoeveelheid suiker van de cakejes halveren, zonder dat de cakejes daardoor mislukken. Bij de toppings komen de verhoudingen wel exacter, de hoeveelheid suiker kun je niet zomaar veranderen. Daar zou je dan een beetje mee moeten experimenteren. Je zou ook de helft van de hoeveelheid topping kunnen maken en er dus gewoon minder opdoen.’