zo maak je de perfecte crème brûlée + 6 recepten

zo maak je de perfecte crème brûlée + 6 recepten

We zullen je niet vertellen dat het supersimpel is, want ook al is crème brûlée zo ‘eenvoudig’ als een custard met een knapperig bovenlaagje, het is nog best een kunst om ‘m perfect te maken.

Rutger van Broek deelt zijn beste tips, zodat jij thuis keer op keer met je lepel de karamel kunt breken van de allerlekkerste crème brûlée van Nederland.

Crème brûlée tips & tricks

Au bain-marie bakken

Om de crème gelijkmatig te garen wordt dit dessert au bain-marie gebakken. Dit gebeurt door de schaaltjes met het custardmengsel in een braadslee of diepe bakplaat met kokend water te zetten. Het water zorgt ervoor dat de temperatuur van de crème niet te hoog wordt en er een lekkere en gladde crème ontstaat.

Variaties op de klassieke crème brûlée

Voeg voor een andere smaak naast (of in plaats van) de vanille iets extra’s toe, bijvoorbeeld een kaneelstokje, kardemompeulen, steranijs, citroen- of sinaasappelschil, (oplos)koffie of lavendel. Doe de extra smaakmaker (samen met de vanille) in de room en laat deze op laag vuur afgedekt enige tijd trekken zodat ze hun smaak goed kunnen afgeven. Verwijder ze indien nodig tegelijk met het vanillestokje uit de room. Ook heerlijk zijn wat uitgelekte boerenjongens door het crème-mengsel.

Lichter

Als je de crème iets minder zwaar wilt, kan 150 ml van de room door melk worden vervangen.

Branden van de crème brûlée

Het lekkerste karamellaagje krijg je door een gasbrander te gebruiken. Brand de crèmes pas vlak voor het serveren af, dan is het contrast tussen de knapperige laag en romige vulling het lekkerst! Je kunt de suiker ook onder de hete grill in een oven karamelliseren, maar dat heeft als nadeel dat het iets langer duurt waardoor de crème zelf ook warmer wordt.

creme brulee - delicious

Crème brûlée recept

glutenvrij
aantal 4 | nagerecht, zoet | weekend | frans | glutenvrij
Crème brûlée is een klassiek Frans dessert, bestaande uit een romige laag custard met daarop gekaramelliseerde suiker. Het ultieme genieten begint al als je met je lepel op de stevige karamellaag tikt en de zijdezachte vanillecrème tevoorschijn komt.
Rutger van den Broek vertelt je hoe je de perfecte crème brûlée zelf maakt
Voorbereiding15 minutes
Kooktijd1 hour
4 hours
Totale tijd5 hours 15 minutes

Kookgerei

  • 4 crème-brûléeschaaltjes of ramequins
  • evt. een brûlée-brander

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 400 ml slagroom
  • 70 g suiker
  • 5 eidooiers
  • rietsuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 120°C.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het leeggeschraapte vanillestokje, de slagroom en de helft van de suiker in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook. Klop intussen in een kom de eidooiers los met de rest van de suiker. Verwijder het vanillestokje zodra de slagroom kookt. Schenk de hete room onder voortdurend roeren bij het eidooiermengsel en meng goed.
  • Verdeel het roommengsel over de schaaltjes en zet ze in de oven in een braadslee. Schenk kokend water in de braadslede tot halverwege de hoogte van de schaaltjes. Bak de crèmes brûlées 45-60 min. tot ze stevig zijn. Ze mogen nog een beetje ‘wiebelen’ in het midden. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de crème voor het serveren met rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven.

Voedingswaarde

calorieën: 489kcal
eiwit: 6g
vet: 42g
koolhydraten: 23g
auteur: Rutger van den Broek
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Nog meer crème brûlée recepten

kokos-crème brûlée
Wil je dit kokostoetje nog feestelijker maken, serveer er dan (een coulis van) tropisch fruit bij zoals mango, ananas of passievrucht.
naar recept
kokos crème brûlée
koffie-crème brûlée met nootmuskaatkaramel
Begin 1 dag van tevoren aan dit recept.
naar recept
crème brulée met gember en limoen
De gember en limoen geven de fluweelzachte crème een fantastisch aroma en de smeuïgheid is helemaal perfect. Dit gerecht is van een beroemde Australische-Japanse chef Tetsuya Wakuda uit Sydney.
naar recept
creme brulee-delicious
espresso martini crème brûlée
Dit dessert is toch de best of both worlds? We hebben het natuurlijk over deze espresso martini crème brûlée!
Tip: Liever geen alcohol? Gebruik dan koffiesiroop in plaats van de koffielikeur of gebruik 30 ml extra espresso en 20 g extra bruine basterdsuiker. Laat in de gelei de wodka weg en voeg 20 ml extra espresso en 20 ml water toe.
naar recept
espresso martini creme brulee
crema catalana
Raquel Palla Lorde: ‘Een iconisch dessert met de fluweelzachte smaak van custard met een krokant laagje gekaramelliseerde suiker. En ja, crema catalana is anders dan crème brûlée. Crema catalana maak je met melk en maizena, crème brûlée met slagroom. Ook de smaakmakers zijn anders: Spanjaarden gebruiken kaneel, de Fransen vanille.'
naar recept
crema catalana spaanse bijbel