dé 3 klassieke ragout recepten: pasteitjes met kalfsvlees, zalm en paddenstoelen

dé 3 klassieke ragout recepten: pasteitjes met kalfsvlees, zalm en paddenstoelen
Studio Philippi

Schreeuwt er iets meer ‘comfortfood’ dan een hemels pasteitje zoals je oma hem misschien vroeger ook maakte? Onze persoonlijke, gekleurde conclusie: nee. Wij zouden deze klassieke ragout recepten om die reden iedere dag kunnen eten.

De gemene deler? Een heerlijk romige goedgevulde saus. Of dat nu met kalfsvlees is, paddenstoelen of zalm, dat maakt eigenlijk niet meer uit. Dat deze klassieke ragout recepten in de smaak gaan vallen is zeker. De feestdagen zijn een tijd van tradities, dus voer het pasteitje – of op z’n Limburgs videekes – vooral weer in.

3x klassieke ragout recepten:

1. Pasteitje met ragout van kalfsvlees en paddenstoelen van Joris Bijdendijk

Pastei, zoals pastei bedoeld is. Misschien nog beter dan die van je oma. Dit zegt genoeg toch? Joris Bijdendijk leerde tijdens zijn stages in Frankrijk alles over de klassieke keuken.

In 2024 komt zijn kookboek Chez Bijdendijk uit, maar deze topper deelde hij afgelopen jaar al met delicious. magazine. Verwacht knisperende ragoutbakjes van bladerdeeg met heerlijke romige ragout vol kalfsvlees en paddenstoelen.

pasteitje met kalfsvlees en paddenstoelen
Tijdens zijn stages in Frankrijk – én van zijn Franse vrouw Elsa – leerde Joris álles over de klassieke Franse keuken. In delicious. deelt hij alvast een voorproef uit zijn nieuwe boek Chez Bijdendijk. Waaronder deze knisperende pasteitjes van bladerdeeg, met romige ragout van paddenstoelen en kalfsvlees.
Lees ook: dit zijn de 3 favoriete kookboekklassiekers van sterrenchef Joris Bijdendijk
naar recept
pasteitje met kalfsvlees & paddenstoelen

2. Pasteitjes met zalm ragout van Janneke Philippi

Onze culi Janneke Philippi ken je van haar rubriek in het magazine met recepten die snel én makkelijk te maken zijn. Deze pasteitjes maak je dus ook in ruim een half uurtje.

Janneke: “In Limburg noemen wij pasteitjes met ragout videekes. Als hoofdgerecht serveer ik twee pasteibakjes per persoon, voor de lunch ga ik uit van één videeke per persoon. Lekker met klassieke amandelboontjes.” 

Wil je het gerecht extra speciaal maken voor de feestdagen? Garneer de bakjes dan met Hollandse garnalen.

zalmpasteitjes met amandelboontjes
TIP – Bestrooi voor een extra feestelijke ragout met 100 g Hollandse garnalen.
naar recept
zalmpasteitjes pasteitje klassieke ragout recepten

3. Portobello pasteitje met ragout van paddenstoelen

Liever vega? Deze pasteitjes (ook bedacht door onze Janneke) zitten bomvol smaak en je maakt ze in een handomdraai. Een scheutje madera maakt het gerecht extra feestelijk.

Je kunt de ragout prima een dag van tevoren maken en afgesloten in de koelkast bewaren. Ga je liever voor het good old ragout bakje in plaats van portobello? Dat kan natuurlijk ook.

ragout! portobellopasteitje met ragout van paddenstoelen
Niet alleen voor bosliefhebbers: dit portobellopasteitje met ragout van paddenstoelen. Vegetarisch en vol van smaak. Je kunt de paddenstoelenragout ook een dag van tevoren maken en afgesloten in de koelkast bewaren.
naar recept
portobellopasteitje-ragout-delicious

Meer pasteitjes? Duik in ons archief.

Nog meer pies, pasteitjes en pithivier!

Zoet of hartig, warm of koud, met zuidvruchten of geurige paddenstoelen: in delicious.december vind je winterpasteitjes die verrassend zijn en échte feestnummers. Niet te verwarren met de pasteitjes van je oma.

Verwacht cantharelpasteitjes, pithiviers met choco-kastanjevulling, mincemeatpies met amarene, cranberrypasteitjes of rilettepasteitjes. De zoete serveer je bij de koffie of thee, de hartige als snack, lunch- of zelfs als hoofdgerecht. Je vindt alle recepten in ons kerstnummer. Hier te bestellen!