Popcorn is een snelle, makkelijke en in principe gezonde snack! Wanneer je zelf popcorn maakt kun je helemaal zelf bepalen wat je eraan toevoegt.
Durf te experimenteren! Probeer bijvoorbeeld het recept voor chili-limoen popcorn met boerenkool, of een van de andere variaties.
Ook heel lekker bij de film: popcornijs
De basis: popcorn poffen
Verhit in een grote pan met dikke bodem 1½ el kokosolie op matig vuur. Voeg 120 gram pofmaïs toe en leg de deksel op de pan. Verwarm na de eerste ‘pop’ nog ± 2 min. onder regelmatig schudden, tot het poffen stopt.
1. Chili-limoenpopcorn met boerenkool
Verwarm de oven voor op 150°C. Verwijder dikke steeltjes van 90 gram boerenkool. Scheur de bladeren klein. Leg ze naast elkaar op twee grote bakplaten. Spray er een beetje olie over of kwast ze in met olie. Bak ze in ± 20 min. knapperig.
Wissel de bakplaten halverwege, zodat de bladeren gelijkmatig roosteren. Schep door een deel van het popcorn snel 1 el gesmolten kokosolie, 2 tl limoenrasp en chilipoeder. Voeg de boerenkoolchips toe en kneus ze licht met je vingers. Voeg zout en peper toe en schep om.
2. Parmezaan + rozemarijn popcorn
Meng 2 el olijfolie met 2 tl fijngesneden rozemarijn, ½ tl zout en 1 el fijngeraspte parmezaan. Breng eventueel op smaak met peper. Verdeel het mengsel over versgebakken popcorn.
3. Bacon popcorn
Verhit 2-3 el baconvet (opgevangen tijdens het bakken van bacon) in een pan. Voeg de popcornkorrels toe aan de pan. Bak de popcorn na de eerste ‘pop’ in 2-3 minuten onder af en toe schudden.
4. Chocolade-kokos popcorn
Smelt tijden het popcorn poffen chocolade au-bain-marie met ½ tl kokosolie. Spreid de gebakken popcorn over een bakplaat en giet de gesmolten chocolade erover. Maak af met 75 g kokosflakes. Laat afkoelen tot de chocolade volledig is uitgehard.
5. Kokos-kaneelpopcorn
Schep 3 eetlepels geroosterd amandelschaafsel met 1 el kokosolie, 3 el geraspte kokos, 2 tl kokosbloesemsuiker en een halve tl kaneel door popcorn.
Recept: Michelle Southan en Tracy Rutherford. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Michelle Noerianto. Bereiding: Emma Braz. Bewerking: Trudelies Schouten