7x labne: dip in!

Labne is eigenlijk heel makkelijk, ziet er heel feestelijk uit en is ontzettend lekker. Zeker met alle smaakmakers die Merijn en Nadia gebruiken. Haal je grootste schaal tevoorschijn en dippen maar!

Door hun reizen en hun verblijf in het Midden-Oosten zijn Nadia en Merijn verslingerd geraakt aan deze hartige, uitgelekte yoghurt en maken ze hun eigentijdse versies.

Wat is labne eigenlijk?

Merijn: ‘Labne komt van laban, Arabisch voor yoghurt. Oorspronkelijk komt yoghurt – een Turks woord – uit Constantinopel, het huidige Istanbul. In het Midden-Oosten wordt yoghurt traditioneel hartig gegeten in plaats van zoet, zoals wij dat vaak doen.

Labne is een uitgelekte, hartige variant met zout, gemaakt van yoghurt, die vooral wordt gegeten in de Levant – de regio van Libanon, Palestina, Syrië. Wij maken die van ons hier zelf, maar daar koop je het gewoon kant-en-klaar in de winkel, uitgelekt en al.

De labnes van Nadia & Merijn

‘In het Midden-Oosten wordt labne meestal geserveerd met alleen wat olijfolie, bij het ontbijt van manouche, een soort pizza met za’atar, of als onderdeel van de mezzetafel met kleine hapjes. Soms zit er knoflook doorheen, maar meestal niet.

Wij geven er onze eigen interpretatie aan! We bestrooien en besprenkelen onze labne royaal met allerlei smaakmakers. Het grote voordeel van labne: weinig moeite, groot plezier!

Serveer je eigen labne met lekker plat Libanees brood, versgebakken pitabroodjes of ander platbrood. Ideaal als borrelhap, lunch, als onderdeel van een buffet of diner, ja, wanneer eigenlijk niet… ‘

Labne basisrecept voor 4-6 personen

Je kunt ook direct 500 g (een grote emmer) maken, zeker als je labne voor veel mensen maakt. De ervaring leert: labne gaat altijd op! En anders is het de volgende dag ook weer heerlijk.

250 g dikke Turkse yoghurt (3,5% of 10% vet, beide zijn lekker)

Roer wat grof zout door de Turkse yoghurt. Leg een schone theedoek in een vergiet, schep de yoghurt erin en laat ± 4 uur uitlekken. Verdeel de labne dan over een mooie platte schaal of een bord, strijk glad en maak in een cirkel wat geultjes. Bestrooi en besprenkel met allerlei smaakmakers.


Alle onderstaande recepten zijn voor 4-6 personen en klaar binnen 15 minuten, behalve de labne met dukkah, die duurt 25 minuten.

Labne met dille & groene peper

1 portie labne (zie basisrecept hierboven)
2 el dille- of anijszaad
paar takjes verse dille
1⁄2 groene peper, zonder zaadlijsten en zaad
fruitige olijfolie

Bestrooi de labne met het dille- of anijszaad. Snijd de verse dille en groene peper fijn en bestrooi deze er ook over. Besprenkel rijkelijk met de olijfolie en bestrooi evt. nog met wat zoutvlokken.

Labne met dukkah van Nadia & Merijn

‘Van dukkah heb je nooit genoeg! Bewaar in afgesloten doos of pot en gebruik op labne, maar ook als dip met olijfolie, over eitjes, in saladedressings etc.’

3 el ongeroosterd sesamzaad
2 el gedroogde rozenblaadjes
2 el rasp van een (bio)sinaasappel
1 portie labne (zie basisrecept)
frisgroene olijfolie

voor ongeveer 700 g dukkah

200 g geroosterde gedroogde kikkererwten
300 g geroosterde amandelen
100 g ongeroosterd sesamzaad
5 el korianderzaad

2 el komijnzaad
2 el venkelzaad
3 el anijszaad
2 el gedroogde oregano

Verwarm de oven voor op 180°C. Spreid de kikkererwten, amandelen, 100 g sesamzaad, koriander, komijn, venkel- en anijszaad en oregano uit op een bakplaat. Schuif de bakplaat ± 8-10 min. in de oven, tot de specerijen, kikkererwten en noten geuren; schep tussendoor even om. Maal in een keukenmachine de geroosterde ingrediënten tot een half-fijn mengsel of stamp het in een grote vijzel als je zin hebt in flink vijzelen.

Roer op het laatst de 3 el sesamzaad, rozenblaadjes en sinaasappelrasp erdoor. Bestrooi de labne rijkelijk met dukkah en besprenkel met olijfolie. Bestrooi evt. met nog wat zoutvlokken.

Labne met sinaasappel, pul biber, rozemarijn en hazelnoot

milde olijfolie
75 g hazelnoten
paar takjes verse rozemarijn
1 portie labne (zie basisrecept)
1 (bio)sinaasappel
pul biber
frisgroene olijfolie

Verhit wat milde olijfolie en bak de hazel- noten goudbruin in een paar minuten. Laat afkoelen en hak ze grof. Ris de rozemarijn en hak heel fijn. Bestrooi de labne met de hazelnoten, rasp de schil van de sinaasappel erover, bestrooi met de rozemarijn en wat pul biber naar smaak. Besprenkel royaal met frisgroene olijfolie.

Labne met walnoot en groene kruiden

paar takjes munt, peterselie, koriander, dragon en basilicum
75 walnoten
1 portie labne (zie basisrecept)
frisgroene olijfolie

Pluk de blaadjes van de kruiden. Hak de walnoten heel grof. Bestrooi de labne met de kruiden en walnoten, wat grof zout en besprenkel rijkelijk met olijfolie.

Labne met granaatappel, pistache en tijm

1⁄2 granaatappel
50 g gepelde pistachenoten
paar takjes tijm
1 portie labne (zie basisrecept)
frisgroene olijfolie

Pel de granaatappelpitjes uit de granaatappel en zorg dat de witte velletjes niet meekomen. Rooster de pistache in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen en hak grof. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Bestrooi de labne met de granaatappel, pistache en tijm. Bestrooi met wat zout en besprenkel rijkelijk met olijfolie.

Labne met tomatenzaadjes, gekonfijte citroen en komijn

1 rijpe tomaat
1 portie labne (zie basisrecept)
1⁄2 gekonfijte citroen
1 el komijnzaadjes
frisgroene olijfolie

Snijd het kapje van de tomaat. Knijp de tomaten boven de labne uit, zodat de zaadjes gelijkmatig worden verspreid. Snijd de schil van de gekonfijte citroen, verwijder eerst het vruchtvlees, fijn. Rooster de komijnzaadjes 1 min. in een droge pan. Verdeel de gekonfijte citroen over de labne en bestrooi met komijnzaadjes. Besprenkel met olijfolie en bestrooi evt. nog met wat zoutvlokken.

RECEPTEN, STYLING, BEREIDING NADIA ZEROUALI & MERIJN TOL FOTOGRAFIE SVEN BENJAMINS

Yoghurt over? Maak luchtige yoghurtsoufflé!

labne
NADIA & MERIJN