5 Redenen om vaker een pan soep te maken

Er gaat niets boven zelfgemaakte soep! Een grote kom homemade tomaten-, groenten-, of bijvoorbeeld linzensoep eten heeft ook een aantal voordelen voor je gezondheid. Wij geven er hieronder alvast 5! 

Handig: 3x soeprecepten binnen 30 minuten

5 Redenen om vaker soep te maken

  • Veel groenten
  • Hydratie
  • Vezels, vitaminen & mineralen
  • Vullend
  • Zo gemaakt

Je krijgt meteen een fikse portie groente binnen

Er is bijna geen eenvoudigere manier om veel groenten in één keer binnen te krijgen dan door een kom soep te eten. Heb je moeite met het binnenkrijgen van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram*? Reken even mee: met een soep van 500 gram groenten per liter water, krijg je per portie van 250 ml ongeveer 150 gram groenten binnen. En met een flink gevulde groentesoep zelfs nog meer

Je brengt je vochthuishouding op peil

Met een kom soep haal je niet alleen gemakkelijker de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten; je houdt ook je vochthuishouding op peil. Weer even tellen: van de anderhalf tot twee liter vocht die je per dag nodig hebt, zit je met een flinke kom soep van 350 ml al op een kwart van de hoeveelheid vocht die je nodig hebt. Handig!

Soep zit vol vezels, vitaminen & mineralen

Daar moeten we natuurlijk wel bij zeggen: als je ‘m zelf maakt! In zelfgemaakte soep zit over het algemeen (veel) minder zout en juist veel meer groenten. Niet zo gek: je hebt zélf invloed op wat je in soep stopt. Hoewel er tijdens het koken enkele vitamines verloren gaan, zoals vitamine C, komen er daarnaast andere, gezonde stoffen vrij. Lycopeen (uit tomaten) en bètacaroteen (uit wortels) neemt je lichaam bijvoorbeeld veel makkelijker op ná het koken. De vitamines die je verliest bij het opwarmen, kun je compenseren door een lekkere rauwkostsalade bij je soep te eten.

Kijk hier voor de lekkerste soeprecepten. 

Soep is niet alleen lekker, het vult ook goed

Dit is misschien wel een van de grootste voordelen, vooral voor wie bewust met zijn gezondheid bezig is: een zelfgemaakte soep met veel groenten en eventueel peulvruchten, vult goed. Zelfs een lichte bouillon voor je diner zorgt er al voor dat je minder eet. Ga je voor een ongepureerde soep? Dan doet je maag er langer over om het eten te verteren, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Slim!

Een pan soep is zó gemaakt!

Zelf soep maken is natuurlijk gezonder dan soep uit een blik of pak. Tenminste, als je de juiste recepten en niet te veel room, boter of vette bouillon gebruikt. Wees ook niet te gul met zout. Een blokje bouillon per liter water is meer dan genoeg, in plaats van één per halve liter. Wil je meer smaak, voeg dan extra (verse) kruiden zoals peterselie, dille, bieslook of rozemarijn toe.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING VANJA VAN DER LEEDE

lekkerste-soeprecepten-delicious