4x coq au vin met een twist

Coq au vin is een échte klassieker. Toch durven wij het aan om een delicious twist te geven aan de beroemde stoofpot. Dit zijn 4 coq au vin recepten met een twist. 

Je vindt ‘m in ieder zichzelf respecterend Frans dorpje op de kaart: coq au vin. Ooit uitgevonden om het taaie vlees van oude hanen lekkerder te maken. Inmiddels is het meer dan ingeburgerd om gewoon kip te gebruiken: dat is makkelijker te krijgen, malser en sappiger. 

Maak je coq au vin op klassieke wijze, dan gebruik je de karbonade, poten, vleugeltjes en filet én een flinke scheut rode wijn. Daarmee lijkt de bereiding enigszins op boeuf bourguignon. Ook hier voeg je smaakmakers als een bouquet garni, uitjes, champignons en/of spek toe. Even stoven en dan héérlijk genieten met aardappeltjes, brood, rijst of pasta. 

Wij zouden delicious. niet zijn, als we niet een paar heerlijke variaties hadden bedacht. Kiest u maar! Ga je voor coq au vin met witte wijn en dragon, lekker herfstig met cognac en paddenstoelen of verrassend klassiek met rode wijn en orgaanvlees?

Als je van coq au vin houdt, vind je kip à la normande vast ook te gek!

4 Coq au vin recepten

coq-au-vin-blanc met dragon
In de jaren zeventig keken we de kunst graag af bij de Fransen, want dáár werd pas lekker gegeten. Coq-au-vin, een bourgondische stoofpot was toen een hit. Wij maken er met witte wijn en dragon een heerlijke, zomerse versie van. Als dit gerecht in de römertopf wordt gemaakt, krijgt de bouillon nog meer smaak.
naar recept
coq au vin - delicious
coq au vin met verse zilveruitjes
Makkelijk, snel en perfect om buiten te eten: deze zomerse coq au vin met zilveruitjes is héérlijk!
Probeer ook eens deze kip à la normande.
naar recept
Coq au vin met verse zilveruitjes - delicious
coq au vin met cognac en bospaddenstoelen
Voor zowel het maken als het oppeuzelen van coq au vin neem je de tijd. Comfort food dus. Deze coq au vin maak je extra smaakvol met een scheutje cognac.
naar recept
coq au vin
smokey’s coq
Jord: ‘Coq-au-vin is de ultieme Franse plattelandsklassieker waarmee elk eetcafé wel eens de menukaart opsiert. Het origineel is ooit bedacht om de wat taaiere haantjes een smakelijk einde te bieden, maar het gebruik van diens malsere en sappiger vrouwelijke wederhelft is inmiddels breed ingeburgerd. Om dit comfortfood-icoon net wat meer outdoor ruigheid te geven voeg je er kippenhartjes en -maagjes aan toe. Dat is misschien even slikken, maar de structuur en smaak van deze add on’s maken het gerecht net wat hartiger.’
naar recept
Coq au vin met verse zilveruitjes - delicious