Koken in tijden van Corona – Ottolenghi kip met frites

Het is weekend en vanavond gaan we bij vrienden eten. Maar man en ik hebben het er al 24 uur over. Moeten we wel of niet gaan? Is het verantwoord? We gaan en we  eten kip van Ottolenghi en koolhydraatarme frites.

 

Ga naar het gehele kookdagboek

 

Dag 3 – Eten met vrienden: Ottolenghi kip en koolhydraatarme frites

Wie had ooit gedacht dat je je serieus moest afvragen of je wel bij vrienden kon gaan eten? Ik niet. Blijf zoveel mogelijk thuis, zegt men.  Maar we snakken naar wat gezelligheid. We checken:

  • We zijn niet verkouden.
  • Zij ook niet
  • We zijn maar met z’n viertjes
  • We eten thuis
  • En… we hebben we hele week al niemand gezien! Behalve elkaar en onze collega’s.

We doen het. Zou dit onze laatste keer zijn dat we een avondje eten met vrienden?

De heilige drie-eenheid oftewel: kindermenu voor volwassenen

‘We eten lekker biefstuk, frites en sla’, juichte mijn vriendin in de app. Dat hadden we wel vaker daar gegeten. Heerlijk. Maar nu merkte ik dat minder rundvlees eten toch echt went. Het idee om een biefstuk te eten stond me haast tegen. ‘Ik neem de kip van Ottolenghi wel mee’, antwoordde ik. Ze ging gelijk om. Kip met frites en sla. Dat is en blijft het allerbeste kindermenu, ook voor volwassenen.

 

Altijd favoriet: kip met sumak, za’atar en citroen van Ottolenghi

Dit Ottolenghi recept heb ik al zo vaak gemaakt en is altijd heerlijk. Mensen zeggen vaak: Ottolenghi heeft zoveel ingrediënten, daar begin ik niet aan. Maar dat is jammer. En als je zoals ik van rekkelijken bent, niet nodig ook. Wat je van inderdaad ál die ingrediënten niet hebt, laat je gewoon weg. Dan smaakt het misschien net even anders dan de beste man bedoeld heeft, maar zolang niemand dat komt checken, who cares? Ik maak hem trouwens ook niet met een hele kip maar met dijtjes.

 

Koolhydraatarme frites? Laat me niet lachen!

Toen het persbericht over de koolhydraatarme frites van schrijver Leon de Winter en zijn neef op de redactie binnenkwam, rolden we over de grond van het lachen; het zoveelste vreemde product wat met verdacht veel populaire adjectieven (gezond, koolhydraatarm) werd aangeprezen. Maargoed, waar een gat in de markt zit, daar zit het. En onze vrienden die al een tijd low carb eten na een diabetes waarschuwing van de huisarts, hadden het gekocht. Met een gezonde dosis vooringenomen smaakoordeel begon ik eraan en ik moet toegeven: heel prima! Overigens kwam die van ons niet uit de Airfryer, maar gewoon uit de frituur. Maar verder wou ik toch tegen Leon zeggen: als je niet steeds dikker wil worden, hou dan gewoon eens op met patat mèt! En tegen mezelf trouwens het volgende: als je niet met hoofdpijn wil wakker worden, drink dan niet meer dan 1 glas rode wijn. Leer het nou eens Maureen!

 

Lees ook de andere afleveringen van het kookdagboek

Maureen Belderink

 

Leon & Leon Frites