Koken in tijden van Corona – Indiase bloemkoolsteaks en Hollandse kost

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ik denk dat ik sinds ik het huis uit ben geen bloemkool meer heb gegeten. Maar sinds dat kooltje de afgelopen jaren een flinke culinaire revival maakte, ben ik er weer aan begonnen. En met plezier. Want we eten bloemkool niet meer doodgekookt met een papje maar op 1000 andere manieren. Vandaag maak ik  bloemkoolsteaks met een Indiase touch. Wat een vondst.

Lees alle afleveringen van het dagboek tot nu toe

 

Dag 8 – Bloemkoolsteaks, Hollandse kost en een hamster. Wattuh?

Maar eerst even een update over de desumstarter. Gisteren had ik  het voornemen opgedaan bij redacteur Dosia om mijn eerste eigen desembrood te maken met haar starter. Ze zei nog dat ze hem net gevoed had en het dus pas vandaag weer moest. Haha, dat leek even op een hamstervoederschema. Ik zal je zeggen, volgens mij is een hamster een stuk makkelijker in leven te houden dan een desemstarter. Ik was die hele desem alweer vergeten. Pas om een uur of 4 schoot hij me te binnen. Ik pakte het recept erbij en las dat hij vandaag 2x te eten had gemoeten met 12 uur tussenpauze. Dus nu en  vannacht om vier uur weer? Echt niet! Ik besloot het schema van vandaag naar morgen te verplaatsen en hem gewoon 1 voeding van water en bloem te geven. Op hoop van zegen! Zo’n hamster houdt toch geen agenda bij…

Hippe bloemkool met 3 sterrentouch

Dus die loeris van een bloemkool die ik tijdens het hamsteren op dag 1 had gekocht, is echt een hele goeie koop. Hij ziet er nog prima uit, kostte vrijwel niets en gaat me zeker 2 á 3 keer blij maken. Vandaag maakte ik er steaks van. Haha, dat is een vegetarische vondst; gewoon iets dat niets met biefstuk te maken heeft steak noemen. Het is een echte aanrader voor het betere voorraadkoken. Gewoon plakken van snijden, bestrijken met olie en wat specerijen (ik gebruikte een sjiek currymengsel dat ik ooit uit de souvenirshop van de Franse driesterrenchef Roellinger meenam). Een klein half uurtje op een bakpapiertje in de oven roosteren en halverwege keren. Kinderlijk eenvoudig en wat een ster! Ik mixte wat mangochutney door vette yoghurt en dat werd zomaar een perfecte dip.

bloemkool

 

Hollandse kost 2020

Het werd een beetje een samengeraapte maaltijd want mijn man moest en zou spruitjes (dus die kreeg hij), de kabeljauw had ik al gekocht en last minute bleek dat de lof bijna overleden was (geen Corona) dus daar moest ik ook echt wat mee. En zo werd het eigenlijk een schitterend ongeluk: de Hollandse pot 2020.

Hollandse kost 3.0

 

Lees alle afleveringen van het dagboek tot nu toe

Maureen

 

 

bloemkoolrecepten