Koken in tijden van Corona – encore kip, frites en sla

Gisteren hebben we zo genoten van die heilige drie-eenheid (kip, frites, sla) dat we het gewoon nog een keer wilden. Maar nu deed ik het anders. Was gisteren de kip zelfgemaakt en de frites kant-en-klaar, vandaag deed ik het andersom.

 

Ga naar het gehele kookdagboek

 

Dag 4 – Gegrild kippetje, frites van zoete aardappel en sla

Ken je dat? Dat iets zo lekker is dat je het de dag erna gelijk weer wil? Zo hebben wij dat na het laatste avondmaal met vrienden van gisteren waarop we de volwassen variant van het kindermenu kip/frites/sla aten. Ik haalde een culinair kippetje bij de verantwoorde supermarkt met een q. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Ik ga wel vaker voor zo’n lekker geroosterd kippetje van het spit. De poten en vleugels eet en kluif je op de avond zelf, vers en warm. En het borstvlees hou je over voor een Caesar Salad of eet je lekker op geroosterd desembrood met mayo en tomaat. En het heeft toch altijd iets feestelijks, zo’n hele gegrilde kip.

 

Zoete aardappel frites maar dan lekker

De frites maakte ik zelf van zoete aardappel. Gisteren hadden we behalve de verrassend lekkere koolhydraatarme frites van Leon De Winter ook zoete aardappelfrites (gewoon uit de diepvries van Aviko) gegeten. De smaak was ok. Maar vooral die krokante bite was heerlijk!! Het resulteerde in twee goede voornemens, allebei binnen handbereik nu we aan huis gekluisterd zijn. De eerste: een friteuse kopen (of moet het een heteluchtfrituur zijn?). En tot die tijd – namelijk NU – ze zelf toch eens echt krokant proberen te krijgen. Want zo krokant als die kant-en-klare, zo krijg ik mijn eigengemaakte zoete aardappel frietjes niet. En ik had gelukkig genoeg zoete aardappel gehamsterd om ook wat te laten mislukken.

 

Zoete aardappel is geen aardappel

Of ik ze schil of juist niet, of ik ze week of niet, mijn zoete aardappelfrites zijn lekker maar het wordt nooit echt the real thing. Waarmee ik bedoel: een alternatief voor echte frites. Tot ik die van – let op: dit artikel is NIET gesponsord – Aviko proefde. Niet zo gek dat frites uit een mega aardappelfabriek lekker is, ze weten hoe dat moet natuurlijk. Maar voor ik die friteuse koop en een paar zakken van die diepvriesfrites insla, moet het toch heus wel flink wat kouder worden in de hel. Want het is natuurlijk mijn eer te na om prefab producten te gebruiken. En dus waagde ik weer een poging tot zoete aardappelfrites, die wél krokant is. Ik haalde de reepjes even door de maizena en daarna frituurde ik ze gewoon in zonnebloemolie. Nadat er een portie was verbrand, wat van de ene op de andere seconde gebeurde, lukte de tweede batch heel goed. Er blijft niks boven echte patat gaan maar deze was close enough, bestrooid met lekker veel fleur de sel en gedoopt in de mayo van Amora. Kenners weten waarom. Het is crisis, straks word ik misschien wel ziek dus kom op: nu lekker eten, dan kunnen ze het straks niet meer afnemen. En is ook nog eens zondag!

 

Maureen Belderink

 

Thuis werken = thuis koken. Maureen Belderink, hoofdredacteur van delicious.magazine, vertelt hoe ze er in tijden van Corona het beste en het lekkerste van maakt. 

Ga naar het gehele kookdagboek

 

 

kindermenu voor volwassenen