Koken in tijden van Corona – don’t worry, eat curry!

‘Don’t worry’ is in tijden van corona makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ‘eat curry’ kan onder alle omstandigheden. Ik eet heel vaak Indiase curry. Omdat het lekker is natuurlijk. Maar vooral omdat deze curry  heel erg makkelijk is en voor een groot deel uit je voorraad is te maken. Vandaag heb ik weinig tijd en dus: we eat curry!

 

Lees alle afleveringen van het dagboek tot nu toe

 

Dag 12 – Curry: de ultieme voorraadmaaltijd

 

Een van mijn eerste kookboeken was Indiaas. Ik kocht het nadat ik 6 weken in India was geweest en 6 weken lang heerlijk had gegeten. Sindsdien is de liefde gebleven en eet ik vaker Indiaas. Uit, maar vooral thuis. Vorige week maakte ik al de Thaise garnalencurry met vrijwel uitsluitend mijn voorraad. Dat recept dat volledig vanuit de losse pols en met veel tussendoor proeven tot stand komt, lijkt erg op mijn Indiase curry. Het belangrijkste verschil is de currypasta, die je gebruikt. Die bepaalt in belangrijke mate te smaak. Uiteraard.

 

De net iets minder hurry curry

Net iets minder lui is mijn Indiase curry. Het recept is grofweg hetzelfde als de Thaise maar ik maak deze niet met diepvriesgroenten, maar met verse. En met kip. De basis is zoals gezegd de currypasta. Die kan je best zelf maken als je de juiste specerijen in huis hebt maar niet als je in a hurry bent. Of gewoon lui. Ik heb altijd potjes van Patak in huis. Sommige mensen trekken ook daar hun neus voor op want ‘niet echt Indiaas’. Nee, misschien niet. Maar dat ben ik ook niet. Mijn geheim is dat ik die pasta uit een potje gebruik en die dan zelf aanvul met wat ik vind passen bij de rest van de ingrediënten. Ik maak hem zoeter met rozijnen, pittiger met chilivlokken, dieper met garam massala of geler mer kurkuma.

 

Bloemkool en curry = dikke mik

 

Tijdens het hamsteren had ik een enorme bloemkool gekocht. Hij ging al deels op aan de ‘steaks’ – ook al met a touch of India – maar de rest van de bloemkool was na anderhalve week in de tuin te hebben gewoond er nu echt aan toe verwerkt te worden. Bloemkool en curry zijn beste vrienden dus prima. Ik vertelde eerder al over mijn bewaarafwijking en dit is nou precies zo’n moment dat je blij met je afwijking bent. Ik had een halve paprika over van de ansjovishapjes en een stuk courgette van de courgettekoekjes. Dit gaat goed komen. Maar het had ook pompoen, zoete aardappel of aubergine kunnen zijn. Bijna alles vindt zijn weg in een curry.

 

En dan nu: curry magic!

Het start met het aanfruiten van de currypasta in wat olie, Dan volgt een gesnipperde ui en een beetje gesneden kippendij (hoeft niet per se). Daarna gaan de groenten erin. Even doorbakken, een blikje kokosmelk erbij en – ja daar is hij weer – het blik tomaten. Zei ik niet dat ik daarop kon overleven? Deksel erop en lekker laten staan. Op het laatst roer ik nog wat yoghurt doorheen en strooi ik er wat koriander over als ik dat toevallig heb. Klaar!

Normaal zou je dit met rijst eten maar vandaag eten we het met linzen, een overgebleven gewoonte uit de koolhydraatarme periode. Meestal kiep ik een blikje door de curry. Maar nu ga ik voor de echte linzen. Wassen, weken en koken, zo hoort dat. Daar vertelde collega Merijn Tol me laatst alles over in de delicious.podcast over bonen. Dit is gezond, voedzaam en heerlijk! En je kunt er nog van alles omheen doen als je de geest hebt. Ik maak er vaak een komkommerraita bij (yoghurt, komkommer, rode ui, zout en paprikapoeder). Of ik haal nog wat extra spinazie uit de vriezer die ik aanmaak met Indiase kruiden, gewoon voor erbij. Een potje mango chutney komt ook altijd op tafel. Namaste!

 

Desem-update

Voor wie het volgt: de nieuwe desemstarter die ik gisteren van Dosia kreeg, bubbelde vandaag heel gezellig. De voortekenen zijn goed. Morgen verder.

Lees de rest van Maureens kookdagboek

Maureen Belderink
Foto: Ernie Enkelaar
gele curry-delicious