Koken in tijden van Corona – courgettekoekjes en rogvleugel

Het thuiswerken bevalt matig. We hebben het ondertussen ook gewoon toegegeven. We missen elkaar. De praatjes, de grapjes- zelfs de slecht – maar ook gewoon het werken zelf. Het is anders, minder leuk en best omslachtig. Maar gelukkig zijn er voor de lunch weer de courgettekoekjes en rogvleugel voor vanavond.  

Lees alle afleveringen tot nu toe

Dag 6 – Weer de courgettekoekjes en zalige rogvleugel

Volgens mijn gewoonte om te dakpankoken maakte ik een snelle lunch door de courgettekoekjes van de gisteren lekker op te bakken. Mjammie, zoals wel meer dingen waren ze vandaag nog lekkerder dan gisteren. En ook restje koude kip van (eer) gisteren deed het er prima bij. Mijn man kon zijn geluk niet op! Wat een fijne lunch, da’s nog eens wat anders dan een bammetje jonge kaas!

 

Rogvleugel van Jan Woordvis

Dankzij collega Merijn Tol ben ik op de bezorglijst van Jan Woord terecht gekomen. Elke dag haalt Jan met zijn broer de beste vis van de visafslag van Urk naar de betere horeca van Amsterdam maar biedt ook particulieren de kans om deze ultraverse vis te bestellen. Je betaalt met een tikkie in de whatsapp en je krijgt op de dag zelf – ook weer via Whatsapp – een seintje als de vis er is. Je vist hem zelf uit de koelbox die bij de Woordvisjes in de voortuin staat. En die wonen toevallig bij mij om de hoek. En het is ook nog Corona-proof boodschappen doen  want ik ben er nog nooit mens tegengekomen. Verser bestaat niet! En wat er ook zo leuk aan is, is dat je ook weer iets anders eet dan je normaal bij de visboer vindt. Witje of griet, bijvoorbeeld. Maar ook sjieke restaurantvissen zoals zeeduivel, tong of tarbot. Vandaag is het rog, een van mijn favorieten. Jan appt er ook altijd een recept bij, maar meestal volg ik dat niet. Gewoon lekker bakken in de boter en klaar. Vandaag laat ik de boter bruin en notig worden en doe ik er wat zoute kappertjes bij. En omdat het crisis is en het virus ieder moment kan toeslaan – wat een geweldige smoes om nóg meer van eten te genieten – laat ik ook de beetgare witlof caramelliseren in de boter. Een ook lekker bietjes met dikke, zoute yoghurt erop, vrij naar een recept uit Merijns kookboek Beiroet.

Lees alle afleveringen van het kookdagboek tot nu toe

rogvleugel