Koken in tijden van Corona – garnalencurry en tiramisu

Vanwege het Corona-virus wordt er even niet gekookt in de testkeuken maar bij de testkoks thuis. Redacteur Dosia Brewer is weliswaar geen testkok maar omdat zij superspecialist is op zoet, test zij zelf de recepten voor ons aankomende Italiënummer. Ik ging erheen voor een podcast en wat tiramisu. En kwam terug met een desemstarter en een goed voornemen. En toen was er ook nog garnalencurry.

Lees alle afleveringen van het dagboek tot nu toe

 

Dag 7 – Garnalencurry en tiramisu

Desserts met espresso, Italiaanser kan het bijna niet. Voor het Italië-nummer van deze zomer worden deze recepten nu getest. Normaal gebeurt dat in de testkeuken en komen die gerechten daarna naar de redactie om te worden uitgedeeld en/of mee naar huis te nemen. Weer zo’n aspect van mijn werk dat ik enorm mis. Maar nu heb ik er iets op gevonden. Dosia woont namelijk bij mij in de buurt. En dus ging ik erheen met 2 missies.

  1. Een aflevering van de delicious.podcast Kookgeluiden over tiramisu opnemen
  2. Een flink stuk tiramisu mee naar huis nemen (ze kan toch moeilijk al die toetjes alleen gaan opeten).

 

En mijn geheime missie: een praatje. Want mán wat is thuiswerken saai! Dosia was al klaar met de ricottataart dus dat werd mijn lunch. Ik leunde tegen haar kookeiland met mijn microfoon. En aan de andere kant, op de veilige 1,5 meter, maakte zij flink wat kookgeluiden. Want aan deze variant van tiramisu kwam een hoop geklop te pas. Toch leuk dat dat er over zoveel culinaire onderwerpen zoveel te vertellen is. Zo heeft het succes van tiramisu veel vaders en dus even zoveel leuke verhalen over de herkomst. Welke nou écht waar is, kan het schelen!

 

Mission completed (and more)

Met een nieuwe aflevering van de podcastserie, een stuk ricottataart en een bakje tiramisu verliet ik Dosia’s huis.  En met een bakje desemstarter. ‘Ik heb hem net gevoed’, zei Dosia, ‘dus je hoeft pas morgen weer’. Ik ben een totale beginner op het gebied van broodbakken dus dit klonk mij eerder als een gebruiksaanwijzing voor een leenhamster in de oren dan voor een brood. Maargoed, crisis is een kans, zo luidt de frase, dus nu ga ik ook eens een heus desembrood bakken. Het schijnt iets magisch te zijn dus ik verheug me er op. En ik weet dat we een goed desembroodrecept van Merijn hebben dus ik zit gebakken. So to speak.

 

Thaise garnalencurry: 99% uit de voorraad

Zeker in deze tijd waarin je even niet zo vaak boodschappen wil doen, is het de kunst om te koken met wat er al is. Een maaltijd waar ik heel vaak op terugval als ik geen puf heb is deze curry. Alles komt uit de voorraad. De currypasta (kan groen of rood) bak je aan in zonnebloem- of sesamolie, je bakt de ontdooide garnalen daarin even aan, gooit de kokosmelk erbij, scheutje vissaus, schepje suiker, een kneep limoen (of citroen als je die niet hebt) en wat je aan diepvriesgroenten hebt (erwtjes, peultjes, boontjes, groene asperges). Daarna  even doorwarmen, rijst erbij en … klaar! Je doet alles op gevoel, geen maten of hoeveelheden. Gewoon schatten en proeven. Gelukkig had ik lente-uitjes en koriander in huis.  Die 1% vers maakt het af!

Wil je toch liever een recept, dan is er keuze genoeg. Maar ik beloof niet dat deze allemaal in je voorraad zitten.

Lees de andere afleveringen van Maureens kookdagboek

Maureen

tiramisu
foto: Dosia Brewer