Koken in tijden van Corona – hamsteren (sorry!)

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Thuis werken = thuis koken. Maureen Belderink, hoofdredacteur van delicious.magazine, vertelt hoe ze er in tijden van Corona het beste en het lekkerste van maakt. 

Ga naar het gehele kookdagboek

Dag 1: hamsteren en de vreugde van veel voorraad

‘Ik ga op weg naar huis even lekker hamsteren’, meldde ik mijn collega’s op een van de laatste dagen dat de redactie onze dagelijkse werkplek was. Verbaasd keken ze me aan. Hamsteren? Dat is toch niet van deze tijd? Zo erg is het toch allemaal niet? Een van mijn collega’s van de bijdehantere soort zei: ‘joh, hamsteren? Dat heb ik vorige week al gedaan!’ Tja, als ik me voorstel dat we moeten gaan koken in tijden van Corona, dan zie ik in ieder geval een optimale voorraadkast voor me.

Wat de een hamsteren noemt, doet de ander elke week

Hamsteren is voor de een niet hetzelfde als voor de ander. Ik heb een vriendin die op wat koffie en thee na vrijwel niets in huis heeft. Nog geen pak rijst. Ik heb een andere vriendin die regelmatig bij de horecagroothandel boodschappen doet en treeën met drank en weet ik wat allemaal in haar kelder heeft. Ze heeft – dat snap je – een vriezer in de schuur en twee ijskasten buiten het tweedeursmodel dat in de keuken staat. Ik ben zelf van de gematigde soort. Ik heb een best grote en aardig gevulde voorraadkast met pakken, potten en blikken. En ik heb altijd succesnummers in de vriezer zoals garnalen, bladerdeeg, worstjes en groenten. Ik doe nooit weekboodschappen, maar koop gewoon wat en wanneer ik wil en dan zie ik wel wat ik ermee doe. Dat is vooral omdat ik op de dag zelf wil eten en koken waar ik zin in heb. Maar ook omdat ik een energiezuinige – lees: veel te kleine – ijskast heb.

Ik beken: ik kocht óók een pak WC papier

Maar nu ik heb gehoord dat ze in Italië in lange rijen te wachten staan voor de supermarkt omdat er maar een paar mensen tegelijk naar binnen mogen, ga ik toch even grote boodschappen doen. Niet dat ik er maanden op vooruit kan, maar toch koop ik dingen die ik normaal niet zou kopen, simpelweg omdat ik ze nog in huis heb: pasta, tomatenblikken, thee, pindakaas, chocola en kattenvoer gaan de kar in. En verse groenten die lang kunnen blijven liggen: bloemkool, knolselderij, prei, uien. Ik moet dus wel bekennen: ik ben een van die hamsters. Ja, en ik had óók een pak WC-papier. Eén!

Nieuw en na de corona-crisis voor herhaling vatbaar

Als je veel in huis hebt, wordt je creativiteit aangewakkerd. Op de weg naar huis droom ik van alles wat ik zou kunnen maken. Ik liep over van de ideeën, want álles kan! Ik ga toch wat groter inkopen voortaan. Als ik eerlijk ben, heel vaak kook ik uit mijn voorraad, omdat ik gewoon geen puf meer in boodschappen heb.

Om altijd op terug te vallen

Als ik 2 dingen mocht kopen om weken op te overleven, denk ik dat het pasta en tomatenblikken zijn. Met wat ik verder aan voorraad heb kan ik hier denk ik tientallen dingen mee maken. En anders kijk ik even naar deze top 5 recepten met tomaten uit blik. Ik koop wel de duurdere blikken van Mutti omdat ik denk (hoop) dat die tomaten niet door uitgebuite immigranten worden geplukt.(zie de best wel schokkende aflevering van de keuringsdienst van Waarde hierover)

Lees ook de andere dagen van het kookdagboek

Maureen Belderink
Foto: Ernie Enkelaar