Kookboekentip: Kookbijbel van Niki Segnit transformeert je keuken

Fan van De Smaakbijbel van Niki Segnit? Kookbijbel is de langverwachte opvolger van dit geweldige boek: even ingenieus en volledig.

Niki Segnit werkte twintig jaar als merk-, smaak- en productontwikkelaar bij grote concerns als Unilever, Coca-Cola en Cadbury. Ze reisde de hele wereld over op zoek naar nieuwe gerechten en smaakcombinaties. Niki schrijft kookboeken en is culinair columniste voor The Times.

Hogelijk geroemd
Door collega’s wordt Niki Segnit hogelijk geroemd sinds ze haar standaardwerk De Smaakbijbel schreef. Terecht. Niki schrijft dikke pillen gebalde meesterwerken die uit elkaar puilen van detaillistische kennis. Als je één boek over koken uit je kast mocht houden, dan zou het deze wel eens kunnen zijn. Ze legt uit hoe alle gerechten aan elkaar gelinkt zijn, als je goed naar bereidingswijze en ingrediënten kijkt.

600 pagina’s briljante ideeën
Eigenlijk is haar kookbijbel een geleidelijke metamorfose van receptafhankelijke, naar een door ingrediënten geïnspireerde kookster, precies wat zij zelf heeft gedaan. Een economische manier van koken: met alles doe je iets. Pannenkoekenbeslag van de dag ervoor verdun je met melk om er crespelle (Italiaanse flensjes) van te maken. Zo geeft Niki je vele briljante ideeën, en  dan maar liefst 600 pagina’s lang. En volgens haar kun je als het mis gaat altijd je pannen, oven of verkeerde been uit bed de schuld geven.

Er kan zoveel misgaan: vergeef jezelf en begin opnieuw. Maar dan wél met Niki’s kookbijbel op je nachtkastje natuurlijk.

De Kookbijbel van Niki Segnit is onder andere verkrijgbaar bij bol.com of de boekhandel voor € 39,99.

TEKST MERIJN TOL 

kookbijbel-delicious