week van de kropsla

Te midden van al het barbecuegeweld viert de kropsla haar eigen feestje. Deze week is het namelijk de week van de kropsla. Veld-, ijsberg-, eikenblad-, boter-, romana- en bataviasla worden allemaal in het zonnetje gezet. Wij doen daar vrolijk aan mee en zetten ook een kropsla-familielid in the picture. Lekkere crispy bindsla met een romige, pittige dressing met een zonnetje erbovenop: een zachtgekookt eitje.

voorgerecht
bindsla met caesardressing en bresaola

5 eieren
2 ansjovisfilets
2 tl mosterd
1 teentje knoflook
sap van een ½ citroen
6½ el mayonaise
½ afbakciabatta
2 el olijfolie
1 krop bindsla
200 g bresaola of parmaham
100 g pecorino of parmezaan
30 g basilicumblaadjes, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 200º C.

Breng een pan water aan de kook. Voeg de eieren toe en kook ze 7 min. Laat ze even schrikken onder de koude kraan en pel ze. Pureer 1 ei samen met de ansjovis, mosterd, knoflook, citroensap en mayonaise tot een dressing.

Snijd de ciabatta in dunne plakken van maximaal ½ cm dik. Bestrijk ze aan één kant met de olie en bestrooi ze met zout en peper. Leg ze op een bakplaat en bak ze in 12 min.
bruin en krokant in de oven.

Haal de slabladeren los van de krop en was ze. Snijd de grote bladeren in stukken van 10 cm. Meng de sla met de dressing in een kom en verdeel de sla over 4 borden. Leg er plakjes bresaola tussen. Halveer de eieren en leg bij elke salade twee helften. Schaaf met een kaasschaaf krullen van de pecorino over de salade heen. Bestrooi met gehakte basilicum.

Bereiden ± 30 min / oven ± 12 min.

Dit recept is eerder verschenen in delicious. juni 2008.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING LAURA JONGENEEL RECEPTUUR EKE MARIËN