vleesbouillon met runderlappen en kalfsschenkel

Neem de tijd én goede ingrediënten, zo trek je zelf de meest smaakvolle groente-, vis- en vlees-  bouillon, verzekert  delicious.friend Eke Mariën. En die bouillon is weer een fantastische basis voor de lekkerste soep en saus. Dit keer een basisrecept voor vleesbouillon.

Heb je ook zin in een andere bouillon? Maak de heerlijke visbouillon van Eke.

vleesbouillon basisrecept
voor ± 2 liter bouillon

1 kg doorregen runderlappen
500 g kalfsschenkel (in 2 plakken gezaagd)
2 uien
1 prei
1 winterwortel
2 stengels selderij
2 el olijfolie
6 peperkorrels
3 takjes bladpeterselie
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 laurierblaadjes evt. ¼ steranijs
ook nodig: zeef, schone theedoek of een stuk kaasdoek

1 Verhit de oven voor op 220°C. Snijd het vlees in blokjes van 3 cm. Halveer de uien.
Was de prei, wortel en selderij en snijd in grove stukken. Meng vlees en groenten in een grote kom met de olijfolie en spreid uit in een braadslee. Rooster groenten en vlees ± 30 min. in de hete oven tot alles donker van kleur is.

2 Doe alles over in een ruime pan. Spoel met water de aanbaksels los van de bakplaat en giet ze in de pan. Vul aan met water tot alles goed onder staat (± 2,5 l in totaal).

3 Kneus de peperkorrels onder een pan of in de vijzel en voeg ze samen met peterselie, tijm, rozemarijn, laurier en eventueel steranijs toe. Breng de bouillon zachtjes tegen de kook en laat 3-4 uur trekken op heel laag vuur. Hoe langer hoe beter! De vleesbouillon mag niet koken, er mogen wel af en toe wat luchtbelletjes naar boven drijven. Schep af en toe het schuim van de oppervlakte.

4 Spoel een theedoek goed schoon onder de kraan om de geur van wasmiddel eruit  te spoelen en hang de doek in een zeef over een pan. Giet de vleesbouillon in de doek en laat uitlekken.

5 Laat de vleesbouillon helemaal afkoelen en schep het gestolde vet eraf.

6 Vleesfond en glace: maak bouillon volgens het basisrecept maar gebruik ± 1,5 liter. Ontvet de bouillon. Kook hem daarna in tot 500-750 ml. Hoe meer je hem inkookt, hoe sterker de fond wordt. Kook voor glace de fond nog verder in, tot 200 ml. Glace is een zeer krachtig vleesconcentraat om saus en dressing op smaak te brengen. Een lepel glace door balsamico-dressing doet wonderen.

Bereiden ± 30 min. / trekken 3-4 uur.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS PRODUCTIE DOSIA BREWER

vleesbouillon-delicious
bouillon prod. Eke techniek 12-2015