vissandwich met geroosterde venkel

Tijdens de vakantie helpen de kinderen vaak in de keuken. Houden de kids niet van vis? Op deze visdag geef je ze gewoon een varkens- of kipschnitzel. Of een plak aubergine. Vervang de citroen dan door plakjes tomaat.

vissandwich met geroosterde venkel

hoofdgerecht | 4 personen

2-3 venkelknollen (± 800 g)
4 el olijfolie, om te bakken
300 g (volkoren) spaghetti
2 (bio)citroenen
1 teen knoflook, geperst
3 el platte peterselie, fijngehakt
3 el olijfolie extra vierge
4 stukken witvisfilets à 125 g, bijv. meerval of schelvis
1 bakje of bosje Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm en salie of oregano)
ook nodig: keukentouw

Verwarm de oven voor op 220°C.

Bewaar het venkelgroen. Snijd de stelen van de venkel af en een plakje van de onderzijde. Snijd de venkel door de kern in 8 partjes. Schep de venkelparten op de bakplaat om met 2 el olijfolie en bestrooi met 1 tl grof zeezout. Rooster de venkel in de oven in 20 min. beetgaar.

Boen voor de gremolata 1 citroen schoon, droog af en rasp de gele schil er dun af. Meng de citroenrasp met de knoflook, peterselie en de extra vierge olijfolie.

Dep de vis droog met keukenpapier. Snijd de 2e citroen in 12 hele dunne plakjes. Leg op elke visfilet 2 plakjes citroen en een paar takjes kruiden. Strooi er zout en peper naar smaak over en klap de filet dubbel. Beleg met nog een citroenplakje en takjes kruiden. Bestrooi de vissandwiches met zout en peper en bind ze vast met een stukje keukentouw. Verhit in een koekenpan de rest van de olijfolie. Bak de vissandwiches rondom in 5-6 min. goudbruin en net gaar.

Kook ondertussen de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de spaghetti af en doe terug in de pan. Meng er het gremolata-mengsel met zout en peper naar smaak door.

Schep de spaghetti op 4 borden, leg de vissandwiches erop en geef de venkel, bestrooid met het venkelgroen, er apart bij.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 20 min.

bbq
Gril de vissandwiches in een hamburger- of visklem (zodat je ze makkelijk kunt draaien) boven de withete kooltjes van de bbq. Leg ook de venkel (tussen een groenteklem) op de bbq en serveer met ciabatta of een pastasalade.

keukentouw
Een bolletje keukentouw hebben we altijd binnen handbereik. Vlak voor serveren, knip je het touwtje door, zodat niemand naar scherpe cocktailprikkers op z’n bord hoeft te zoeken. Doorknippen aan tafel doe ik ook vaak, zo’n pakketje is een kadootje met lint!

RECEPT JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS FOODSTYLING BART STUART

 

Vissandwich