tortilla & tequila

 

TORTILLA TEQUILLA

Arriba arriba! De Mexicaanse keuken associëren wij altijd met een instant-tacopakket uit de supermarkt, volvette bezorgburrito’s en stoffige sombrero’s aan de muur. Toch heeft Mister Kitchen voor ons een authentieke keuken ontdekt die verrast! Met lichte gerechten die in je mond tot een explosie van frisheid en contrasten komen. Wij geven je de cocktail- en tortillarecepten waarmee deze zaterdag de lekkerste zaterdag ooit wordt.

Wil je kans maken op een delicious.boekenpakket? Upload dan de foto’s van je gerechten op Instagram en tag deliciousnederland in de foto.  

twee drankjes

hibiscuswater

alcoholvrij drankje | 5-6 personen

30 g gedroogde hibiscusbloemen*
4 el suiker + evt. meer
30 ml vers geperst limoensap
ijsblokjes

Kook de hibiscusbloemen in 1 liter water met de suiker 5-10 min. zachtjes. Laat helemaal afkoelen. Zeef het en breng op smaak met limoensap en eventueel meer water of suiker. Serveer met ijsblokjes.

*Verkrijgbaar bij de natuurwinkel, toko en theespeciaalzaak. En online te bestellen bijv. via finefoods-online.com

Bereiden ± 15 min. / afkoelen ± 1 uur / invriezen ijsblokjes ± 5 uur

tequila sunrise

drankje | 1 persoon

30 ml tequila (100% agave)
150 ml vers geperst sinaasappelsap
flinke scheut grenadinesiroop*
4 ijsblokjes
1 el granaatappelpitjes**

Doe de tequila en het sinaasappelsap in een blender met 4 ijsblokjes en laat de machine even draaien. Schenk een laagje, ± ½ -1 cm (afhankelijk van hoe zoet je lekker vindt) grenadine in een longdrinkglas. Houd een lepel met de bolle kant naar boven in het glas en schenk daarop het tequilamengsel, zo blijft de siroop mooier beneden liggen en krijg je het sunrise-effect. Garneer met wat granaatappelpitjes.

* Grenadine is te koop bij de supermarkt of slijter.

** Granaatappelpitjes zijn soms in de supermarkt te koop. Of koop een hele granaatappel, snijd de kroon eruit en breek de granaatappel open. Keer de helften binnenstebuiten en haal de pitjes eruit.

Bereiden ± 10 min. / ijsblokjes maken ± 5 uur

margarita

margarita

drankje | 1 persoon

fijn zeezout
30 ml tequila* (100% agave)
30 ml triple sec*
15 ml suikersiroop*
45 ml vers geperst limoensap (1-2 limoenen)
8 ijsblokjes
ook handig: cocktailshaker

Bereid het cocktailglas voor: leg wat zeezout op een schoteltje. Maak de rand van het glas bijv. met een kwastje een beetje nat (niet té nat) en dip de glasrand in het zout.

Doe alle overige ingrediënten in een cocktailshaker en schud goed. Schenk direct in het glas en serveer.

* Sinaasappellikeur, te koop bij de slijter.

** Suikerstroop kun je kant-en-klaar bij de slijter kopen. Je kunt het ook zelf maken: los al verwarmend 150 g suiker in 150 ml op. Laat afkoelen. Schenk de rest in een flesje – het is zeker 1 maand houdbaar in de koelkast.

Bereiden ± 10 min. / afkoelen suikerstroop ± 40 min. / ijsblokjes maken ± 5 uur

mexico

Wil je kans maken op een delicious.boekenpakket? Upload dan de foto’s van je gerechten op Instagram en tag deliciousnederland in de foto.  

maïstortilla met carnita en ananassalsa

hoofdgerecht | 4 personen

8 diepvries maïstortilla’s*, ontdooid
1/3 krop romaanse sla, gewassen, in hele dunne reepjes
100 g geraspte cheddar of emmentaler

carnitas**
6 jeneverbessen
1 tl gedroogde tijm
1 laurierblad, verkruimeld
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl zeezout
500 g varkensschouder**
ananassalsa voor erbij (zie recept hieronder)

Verwarm de oven voor op 85°C. Stamp alle kruiden en specerijen in een vijzel vrij fijn. Bestrijk het vlees met 1 tl zeezout. Verwarm een droge koekenpan goed heet voor en braad het vlees hierin rondom aan (zonder toevoeging van vet). Neem uit de pan, laat iets afkoelen en bestrijk dan met het kruidenmengsel. Leg het vlees in een ovenschaal en zet 2 uur in de oven totdat de kerntemperatuur*** 73°C is. Laat afkoelen en snijd in dunne plakjes van ½ cm. Snijd de plakken weer in reepjes en houd warm in aluminiumfolie tot gebruik, of warm even in de oven op vlak voor gebruik.

Verwarm de tortilla’s volgens de beschrijving op het pak. Beleg de tortilla’s met wat vlees en sla en bestrooi met de kaas. Geef er ananassalsa bij.

* Maïstortilla’s zijn bij toko’s te koop en vaak bij Surinaamse winkels. Sommige supermarkten verkopen ook maïstortilla’s, maar daar zit ook tarwemeel in. Of kies gewone tarwetortilla’s

** Carnitas is Spaans voor gebraden varkensvlees. I.p.v. varkensschouder kun je ook varkensnek gebruiken. Ook schouderkarbonaden zijn bruikbaar, maar koop ze dan aan één stuk en verwijder het bot.

*** Een kernthermometer koop je bij kookwinkels. Geen thermometer? Steek een satéprikker in het dikste deel van het vlees; komt er helder vocht uit dan is het goed, is het vocht roze, laat dan nog 15 min. in de oven staan.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 2 uur en 10 min.

ananassalsa

bijgerecht | 4 personen v

½ verse ananas
1 rode paprika
1½ chipotlepeper*, fijngesneden
15 g koriander*, fijngesneden
sap van 1 limoen
1 el appelazijn*
1 el suiker

Schil de ananas rondom dik zodat ook de pitjes eruit zijn. Halveer de ananas en snijd de harde kern eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de paprika ook in blokjes en hak de peper en de koriander heel fijn. Meng alle ingrediënten, breng op smaak met zout en zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast.

*Chipotle peper is gerookte, gedroogde jalepeno-peper, te koop bij sommige toko’s. Of bestel ze online, via finefoods-online.com. Je kunt ook jalepeno-peper uit pot gebruiken, wat gedroogde rode peper (is veel heter!) of een gewone rode peper.

** Appelazijn is bij grotere supermarkten te koop en bij de natuurwinkel.

Bereiden ± 15 min. / intrekken ± 1 uur

maïstortilla met zeebaars, rode ui en spinazie

hoofdgerecht | 4 personen

2 rode uien, in halve ringen gesneden
sap van 1½ limoen
sap van ½ sinaasappel
½ tl gedroogde oregano
200 g wilde spinazie, gewassen en uitgelekt
2 zeebaarsfilets* met vel, graatjes eruit
1 el olijfolie
4 maïs- of tarwetortilla’s

Breng ruim water met een eetlepel zout aan de kook. Dompel de rode ui 25 seconden onder in het kokende water. Schep uit de pan, spoel koud en meng met het limoen- en sinaasappelsap. Laat minimaal 15 min. intrekken en breng op smaak met oregano en zout.

Dompel de spinazie ook 30 seconden onder in het kokende water. Neem met een schuimspaan uit de pan, schep in een zeef en spoel koud. Hak de spinazie in stukken en laat uitlekken.

Als je de barbecue wilt gebruiken, verwarm die dan 30 min. van tevoren voor, totdat de kooltjes witheet zijn en niet meer vlammen, of verhit een grillpan goed heet voor. Bestrooi de witte kant van de vis met zout en peper. Bak de vis op de ingeoliede velkant op de barbecue of bestrijk ze licht met de olijfolie en grill ze ca. 6 min. tot ze net niet meer glazig zijn. Je hoeft de vis niet om te draaien. Laat kort afkoelen en pluk dan het visvlees in vlokjes van het vel af.

Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op het pak.

Verdeel achtereenvolgens de spinazie, vis en uiringen over de tortilla’s en bestrooi evt. met nog wat zout en peper.

* Zeebaars is verkrijgbaar bij de visboer. Door het vel eraan te laten, bakt het mooier en valt niet snel uit elkaar. Vraag de viswinkel de graatjes te verwijderen.

Bereiden ± 15 min. / intrekken uien ± 15 min.

salade van mango, ananas, verse rode peper en grof zout

bijgerecht | 4 personen

1 mango
½ verse ananas
½ komkommer, in repen gesneden
1 verse rode chilipeper, zaad verwijderd, fijngesneden
sap van 1 limoen

Halveer de mango langs de pit. Schil hem en snijd het vruchtvlees in repen. Schil de ananas rondom dik schoon zodat ook de pitjes eruit zijn. Halveer de ananashelft en verwijder de kern. Snijd het vruchtvlees in dunne repen. Snijd de komkommer in stukken van 7-8 cm en snijd die over de lengte in dunne repen. Meng alles met de rest van de ingrediënten, breng op smaak met wat zeezout uit de molen en verdeel over kommen.

Bereiden ± 15 min.

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING DESIREE VAN DIJK BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN