1x basis, 2x variatie

1x basis, 2x variatie

Iedereen weet ‘t: homemade gerechten smaken ’t beste! Juist als het gaat om ogenschijnlijk eenvoudige recepten als basis taartdeeg. Met onderstaand basisrecept voor (hartige) taartdeeg maak je 2 variaties: hartige gorgonzolataart & zoete fruittaart met pruimen.

hartige taartdeeg

basisdeeg | voor een vorm van 22-24 cm Ø

150 g bloem, gezeefd + extra voor het uitrollen
1 tl fijne kristalsuiker
75 g ijskoude boter
1 eierdooier

Doe de bloem in een kom, voeg de suiker en een snuf zout toe. Snijd de boter in kleine blokjes boven de bloem en voeg de eierdooier toe. Kneed het met koele handen snel tot een kruimelig deeg. Voeg beetje bij beetje 30-45 ml (ijs)koud water toe en kneed het deeg tot een bal. Dek het deeg af en laat het liefst 24 uur rusten.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot 3-4 mm dik. Bekleed een met boter ingevette vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet gaat rijzen. Doe de gekozen vulling in de taart en bak de taart afhankelijk van de hoeveelheid vulling in ± 40 min. goudbruin en gaar op 200°C.

Bereiden ± 15 min. / rusten ± 24 uur / oven ± 40 min.

 

variatie! #1: taartdeeg met kaas

Voeg 75 g fijngeraspte Parmezaanse kaas toe aan de bloem en maak het deeg verder volgens het basisrecept.

Klop 2 eieren, 150 ml slagroom, zout en peper met een garde goed door elkaar. Snijd 3 bosuien fijn en roer ze erdoor. Schenk het mengsel in de taartbodem. Brokkel er 175 g gorgonzola dolce over en bak de taart 35-40 min. in het midden van de oven op 200°C. Laat de taart iets afkoelen en garneer met parmaham.

Bereiden ± 25 min. / rusten ± 24 uur / oven ± 30 min.

 

Variatie #2: zoet taartdeeg

Voeg 2 el extra suiker toe aan het basisdeeg en maak het deeg verder volgens het basisrecept.

Lekker voor een fruittaart: meng 60 g fijngemalen macademianoten, 40 g fijngemalen biscotti of amandelkoekjes, 15 g suiker en 15 g bloem door elkaar. Verdeel het notenmengsel over de bodem van de taart. Leg fruit naar keuze in de taart en bestrooi met 25 g suiker. Bak de taart afhankelijk van de vulling in ± 45 min. goudbruin en gaar op 200°C. Lekker met vanille-mascarpone erbij.

Bereiden ± 30 min. / rusten ± 24 uur / oven ± 45 min.

PRODUCTIE ELLEN VAN MOL RECEPTEN YOLANDA VAN DER JAGT BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN-WILLEM VAN RIEL

Deze recepten verschenen eerder in delicious. – december 2010