stap voor stap: vleesbouillon

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Homemade bouillon. Dat is altijd de basis voor de meest fantastische soep en saus. In delicious.december leggen we je uit hoe je volgens ons de beste bouillon, fond, glacé en saus maakt. Ons geheim? Rooster eerst de basisingrediënten in de oven, zo geven ze veel meer smaak, kleur en geur. Wij delen hier alvast onze 6 stappen voor de meest intense vleesbouillon.

vleesbouillon

basisrecept | voor ± 2 liter bouillon

1 kg doorregen runderlappen
500 g kalfsschenkel (in 2 plakken gezaagd)
2 uien
1 prei
1 winterwortel
2 stengels selderij
2 el olijfolie
6 peperkorrels
3 takjes bladpeterselie
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 laurierblaadjes
evt. ¼ steranijs
ook nodig: zeef, schone theedoek of een stuk kaasdoek

vleesbouillon

Verhit de oven voor op 220°C. Snijd het vlees in blokjes van 3 cm. Halveer de uien. Was de prei, wortel en selderij en snijd in grove stukken. Meng vlees en groenten in een grote kom met de olijfolie en spreid uit in een braadslee. Rooster groenten en vlees ± 30 min in de hete oven tot alles donker van kleur is.

vleesbouillon

Doe alles over in een ruime pan. Spoel met water de aanbaksels los van de bakplaat en giet ze in de pan. Vul aan met water tot alles goed onder staat (± 2,5 l in totaal).

vleesbouillon

Kneus de peperkorrels onder een pan of in de vijzel en voeg ze samen met peterselie, tijm, rozemarijn, laurier en eventueel steranijs toe. Breng de bouillon zachtjes tegen de kook en laat 3-4 uur trekken op heel laag vuur. Hoe langer hoe beter! De bouillon mag niet koken, er mogen wel af en toe wat luchtbelletjes naar boven drijven. Schep af en toe het schuim van de oppervlakte.

vleesbouillon

Spel een theedoek goed schoon onder de kraan om de geur van wasmiddel eruit te spoelen en hang de doek in een zeef over een pan. Giet de bouillon in de doek en laat uitlekken.

stap 5

Laat de bouillon helemaal afkoelen en schep het gestolde vet eraf.

vleesbouillon

Vleesfond en glace: maak bouillon volgens het basisrecept maar gebruik ± 1,5 liter. Ontvet de bouillon. Kook hem daarna in tot 500-750 l. Hoe meer je hem inkookt, hoe sterker de fond wordt. Kook voor glace de fond nog verder in, tot 200 ml. Glace is een zeer krachtig vlees concentraat om saus en dressing op smaak te brengen. Een lepel glace door balsamico-dressing doet wonderen.

Bereiden ± 30 min. / trekken 3-4 uur.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

vleesbouillon-delicious