mini smørebrød

Of een zomerse dag nu zomerse temperaturen heeft of niet…vier ’n XL-zomerfeest! Doe als in Scandinavië, waar het draait om de hoge kwaliteit van ingrediënten en niet om ingewikkelde technieken. Zoals deze mini smørebrød: mini in omvang, XL in smaak!

mini smørebrød

hapje | 8 personen

12 witte mini-bolletjes
25 g boter, op kamertemperatuur
50 g rosbief, in plakjes
100 ml crème fraîche
1 hardgekookt ei, in plakjes
100 g Hollandse garnalen
1 el mayonaise
8 plakjes komkommer
1 potje imitatiekaviaar*
5 sprieten bieslook, in stukjes van 1 cm geknipt
2 grote of 4 kleine plakjes roggebrood
1 gerookte makreelfilet, in plukjes uit elkaar gehaald
1 ei, losgeklopt
1 zure haringfilet (uit pot)

uien
1 el olie
1 rode ui, fijngesneden
1 el balsamicoazijn

Verhit voor de uien de olie in een steelpan. Voeg de ui toe en fruit 6-8 min. op laag vuur. Voeg de balsamico azijn toe en laat deze al roerend verdampen. Haal de ui uit de pan als deze helemaal gaar en zacht is. Laat afkoelen.

Halveer de witte bolletjes en bestrijk dun met boter. Beleg 4 bolletjes met plakjes rosbief, een lepeltje van de rode ui en een lepeltje crème fraîche. Beleg 4 bolletjes met plakjes gekookt ei, met daarop Hollandse garnaaltjes en een theelepel mayonaise. Beleg 4 bolletjes met plakjes komkommer, een theelepel crème fraîche en een toefje imitatiekaviaar. Garneer de belegde bolletjes met bieslook en dek af met de kapjes.

Snijd grote plakken roggebrood in vieren, halveer kleine plakjes. Beleg 4 stukjes roggebrood met de makreel. Verhit ½ eetlepel boter in een kleine koekenpan en voeg het ei toe. Roer het ei voortdurend totdat het gestold is. Breng op smaak met peper en zout. Leg een beetje roerei op de makreel en bestrooi met de bieslook. Beleg de andere 4 stukjes roggebrood met stukjes zure haring en garneer deze met een lepeltje zure room en een kleine toef imitatiekaviaar.

Schik de bolletjes en stukjes roggebrood mooi op een schaal en serveer op het buffet.

* Niet elke viswinkel verkoopt imitatiekaviaar. Dus informeer eerst of neem zalmeitjes, die zijn makkelijker verkrijgbaar.

Bereiden: 35 min.

RECEPT EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS FOODSTYLING BART STUART

Dit recept verscheen eerder in delicious.

 

Mini smørebrød