yes, it is today!

pannenkoeken

Zeg pannenkoek en iedereen gaat stralen. Want: jong en oud houden van pannenkoeken. En ze zijn zo lekker makkelijk om te maken en super veelzijdig. En daarom laten we vandaag – Nationale Pannenkoekdag – niet aan ons voorbijgaan en staan er vanmiddag pannenkoeken op de redactietafel. Ter inspiratie krijg je van ons hét basisrecept 1 zoete en 2 hartige varianten om pannenkoeken delicious. te beleggen.

Pannenkoeken met choco en banaan

pannenkoeken met choco & banaan

lunch- of nagerecht | 12 pannenkoeken

225 g bloem, gezeefd
3 eieren
450 ml volle melk*
75 g boter (of zonnebloemolie)

voor erop (1 pannenkoek)
1/2 banaan
een lik chocolade-hazelnootpasta
handjevol pecannoten, geroosterd en gehakt
golden syrup of karamelsaus

Zeef de bloem en een snuf zout boven een hoge kom, druk er een kuiltje in en doe daar de eieren in. Klop met een 
garde of mixer (laagste stand) vanuit het midden wat van de omringende bloem door de eieren. Als het beslag in het midden dikker wordt en moeilijker mixt, voeg je al kloppend of mixend in een dun straaltje een deel van de melk toe. Voeg niet teveel melk ineens toe; het mengsel moet nog dik blijven totdat alle bloem is opgenomen. Zo krijg je een klontvrij beslag. Schenk nu in delen de rest van de melk al mixend bij het dikke beslag, zodat het mooi glad en dun wordt.

Smelt de boter in de koekenpan, maar laat niet bruin worden. Schenk de boter (of olie) dan in een dun straaltje al kloppend bij het beslag.

Heb je boter gesmolten, gebruik dan het restje in de pan voor het bakken van de eerste pannenkoek of gebruik daarvoor een tl olie.

Zet de warmtebron iets hoger dan 
middelhoog. Schenk, als de pan heet is, een flinke juslepel beslag in de pan, laat helemaal over de bodem uitlopen en 
bak de onderkant mooi goudbruin, de randjes zijn dan net los. Keer de pannenkoek, bak de andere kant ook bruin. Bak de rest van de pannenkoeken ook zo. Roer het beslag telkens voordat je een nieuwe pannenkoek bakt even door.

En dan op naar het leukste en lekkerste gedeelte: wat doe je er op? Wij tippen choco & banaan! Bestrijk de pannenkoek met een flinke lik 
chocolade-hazelnootpasta, beleg met een 
over de lengte gehalveerde banaan en gehakte, geroosterde pecannoten. Rol op en besprenkel met golden syrup* en pecannoten en bestrooi met poedersuiker.

* Golden syrup koop je bij delicatessenzaken 
en sommige supermarkten. Of vervang door maplesyrup of karamelsaus.

* Of gebruik halfvolle melk. Voeg wat water toe als je het beslag toch nog te dik vindt.

Bereiden ± 5 min. / bakken ± 45 min.

RECEPTEN YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS FOODSTYLING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

 

Pannenkoeken met choco en banaan