Witte kerstboom

Nog één dag en dan is het kerst. Een mooie gelegenheid om een aantal prangende vragen over kerstgerechten voor te leggen aan culinair redacteur Trudelies. Vanaf maandag 20 december vind je hier elke dag een kerstvraag + antwoord. En volgende week zijn jouw culinaire vragen voor oud & nieuw aan de beurt. Heb jij een dringende feestgerechtvraag? Brand hieronder dan vooral los. Alvast fijne feestdagen gewenst!

De witte kerstboom uit de delicious.kersteditie 2009 (p. 108) is favoriet! Dat blijkt uit de enthousiaste reacties die we op de redactie binnenkrijgen. Op veler verzoek hieronder nog een keer het complete recept!

 

 

 

witte kerstboom
zoet hapje (30-40 personen)
Deze schuimpjestoren vormt het stralende middelpunt. De schuimpjes zijn gemakkelijk los te trekken en worden geserveerd met bessen en slagroom.

benodigdheden
1 puntige basisvorm van minimaal 30 cm hoog*
500 g Royal Icing mix, of zelfgemaakt poedersuikerglazuur**
± 170 kleine schuimpjes**
20 gouden of zilverpillen**
evt. bessen en slagroom voor erbij

voorbereiden: kan 1 dag van tevoren
Omwikkel de puntige basisvorm eerst met plasticfolie en dan met aluminiumfolie. Zeef het poeder van de Royal Icing mix boven een kom en voeg 80 ml lauwwarm water toe. Klop dit met een elektrische mixer tot een dik glazuur. Bestrijk de puntige vorm hiermee (het hoeft niet helemaal egaal: de schuimpjes onttrekken kale plekjes aan het zicht).
Bestrijk de schuimpjes aan de onderkant met wat glazuur en plak ze tegen de vorm. Begin onderaan en werk geleidelijk naar boven toe, in cirkels, tot de hele vorm met schuimpjes bedekt is. Breng met een pincet hier en daar suikerpillen aan tussen de schuimpjes en druk ze vast in het glazuur. Bewaar het decoratiestuk koel en droog.
* Vorm van bijv. kippengaas een konische vorm van en zet goed vast en zorg dat die mooi rechtop staat. Sommige tuincentra verkopen kant en klare snoeivormen.
** Royal Icing mix is verkrijgbaar in winkels met taartdecoratieartikelen of met Amerikaanse ingrediënten. Je kunt ook zelf poedersuikerglazuur maken door in een grote kom 1 kg gezeefd poedersuiker te mengen met 2-3 losgeklopte eiwitten. Het moet een echt dik glanzend glazuur worden. Suikerpillen zijn verkrijgbaar in winkels met taartdecoratieartikelen en bij de supermarkt. Schuimpjes zijn verkrijgbaar in zakken bij supermarkt of per gewicht bij de banketbakker)
Voorbereiden ± 1,5 uur