margarita – cocktail

Tess Posthumus, award winning bartender, schreef het boek Cocktails met Tess en deelt haar kennis over drank en cocktails elke maand in delicious.

Denkend aan zilt en zout, is Margarita de eerste cocktail die mij te binnen schiet. En niet zonder reden. Het is een heerlijke klassieker, maar niet iedereen vindt het zoutrandje lekker. Ook bij mij ligt dat vaak aan mijn stemming én aan de tequila die wordt gebruikt of ik wel of geen zoutrandje wil. Vraag het daarom altijd even vooraf of maak een half zoutrandje. Zo kan degene die de Margarita drinkt zelf kiezen, of het tijdens het drinken afwisselen.

Nog meer cocktail-tips van Tess: Havana Old Fashioned

Wil je een klassieke Tommy’s Margarita maken? Vervang dan de Cointreau en de suikersiroop in het Margaritarecept
door 10 ml agavesiroop en serveer de cocktail in een rocksglas met ijsblokjes. Mét zoutrandje natuurlijk.

SMAAK, RECEPT & METHODE
De Margarita past perfect in een zomers plaatje. Het zure limoensap en het zout op de rand van het glas maken hem heerlijk fris. In het officiële recept hoort geen suikersiroop. De zoetheid komt puur van de Cointreau, maar ik vind een Margarita beter in balans als je een kleine barspoon suikersiroop toe voegt.

Nog geen zomer? Geef je Margarita dan een donkerder smaak door de blanco tequila te wisselen met een reposado versie (zie uitleg hierboven).

Margarita

INGREDIËNTEN
45 ml tequila blanco
+ 30 ml Cointreau
+ 30 ml limoensap
+ 1 barspoon suikersiroop
+ garnering: zoutrandje en partje limoen.

SERVEER
Maak de buitenrand van een coupeglas nat met wat limoensap en rim de rand met zout. Maak de binnenkant van het glas schoon met een servetje zodat er geen verdwaalde korrels zout aan de binnenkant blijven zitten. Schenk de tequila, Cointreau, het limoensap en de suikersiroop in een shaker-tin. Vul de shaker met ijsblokjes en shake hard. Strain de cocktail in het glas en garneer met een limoenpartje.

PRODUCTIE EN TEKST TESS POSTHUMUS FOTOGRAFIE ISTOCK

margarita