lentesoep van Tom Hunt met het blad van radijs

Gooi de blaadjes van radijs niet weg! Tom Hunt verwerkt ze in hun geheel in zijn boek Puur natuurlijk koken tot een zachte soep met geraspte radijsjes. 

Wij mogen 2 x 2 kaartjes weggeven voor de workshop van Tom Hunt bij Oldenhof in Hilversum, a.s. vrijdag.

tom hunt

Voor de radijsbladsoep met karwijzaad heb je eerst gestoofde radijsjes in boter met karwijzaad nodig. Gebruik hiervoor radijs met knisperend verse blaadjes en een stevige bol. Haal de blaadjes eraf en bewaar ze in de koelkast voor de soep.

radijsjes in boter met karwijzaad

hapje of bijgerecht | 2 personen v

150 g radijsjes, evt. met de blaadjes
klont boter
snuf karwijzaad
platte peterselie

Was en halveer de radijsjes (snijd ze evt. in kwarten als ze echt groot zijn). Doe de boter in een koekenpan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur. Doe de radijsjes erbij en bak 3 min. tot de kleur iets vervaagt. Zorg dat de pan niet te heet wordt. Voeg karwijzaad, zout en peper en evt. het radijsbald toe en bak nog 30 sec. Hak de peterselie, strooi erover en serveer.

Bereiden ± 5 min.

tom hunt

radijsbladsoep met karwijzaad

voorgerecht | 4 personen v

1 ui, in dunne ringen
1 kleine courgette, in stukjes
groene bovenkant van 1 prei, in stukjes
6 muntblaadjes, steeltjes apart
1 laurierblaadje
1 stengel bleekselderij, in stukjes
3 teentjes knoflook, grof gehakt
flinke scheut milde olijfolie
1 x recept radijsjes in boter met karwijzaad (zie hierboven)
4 geraspte radijsjes, voor garnering
50 g risottorijst of rondkorrel zilvervliesrijst*
150 g radijsblad
klont boter

Bak de ui, courgette, prei, muntsteeltjes, het laurierblaadje, de bleekselderij en knoflook 10 min. in de milde olijfolie op laag vuur. Voeg 700 ml water, de radijs in boter met karwijzaad en de rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 25 min. zachtjes koken tot de rijst gaar is. Haal de muntstelen eruit, voeg het radijs- en muntblad toe en pureer. Serveer zo snel mogelijk om de felgroene kleur te behouden. Laat de soep niet opnieuw aan de kook komen, want ook dan vervaagt de kleur. Garneer elke kom soep met de geraspte radijs en een klontje boter.

*Rondkorrel zilvervliesrijst koop je bij natuurwinkels. Rondkorrelrijst heeft een veel groter bindvermogen dan langkorrelrijst.

Bereiden ± 50 min.

RECEPTEN TOM HUNT FOTOGRAFIE LAURA EDWARDS ILLUSTRATIES KATIE HORWICH

radijs soep | delicious