landkip uit de römertopf

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Met een kleine knipoog naar de lente hier-en-daar (bloemetjes in het gras, vrolijk fluitende vogels en een zonnetje achter de wolken) kijken we op de redactie uit naar het voorjaar. En bij het voorjaar denken we aan kip. De Kemper landkip groeit op in de Achterhoek en eet 95% biologisch plantaardig voer. Ze groeien langzaam op en kunnen van binnen naar buiten scharrelen. Dat zorgt voor nog een fijner voorjaarsgevoel aan tafel!

landkip uit de römertopf kip met koriander en gekonfijte citroen

hoofdgerecht | 4 personen

4 grote vastkokende aardappels, ongeschild
1 flinke bos koriander (of 2 kleine bosjes)
2 ingemaakte citroenen*
5 rijpe tomaten
1 (Kemper) biologische landkip van 1,5 kg**
4 el olijfolie
2 el ras el hanout (delicatessen- of Marokkaanse winkel)
extra nodig: een römertopf

Lees goed de gebruiksaanwijzing van de römertopf: laat de schaal en deksel eerst 10 min. in water vocht opnemen. Droog af. De römertopf moet koud de oven in.

Snijd de aardappels in plakken van ½ cm, bedek de bodem van de römertopf ermee. Snijd de bos koriander fijn. Snijd de citroenen in parten en verwijder vruchtvlees met een scherp mesje, snijd de schil heel fijn. Verdeel over de aardappel samen met de koriander. Bestrooi met wat zout. Snijd ook de tomaten in plakken van ½ cm en verdeel over de aardappel. Leg de kip erbovenop. Meng de olijfolie met de ras el hanout en wat zout en bedruip de kip en de groente met de olie. Sluit de römertopf af. Zet de römertopf in de koude oven en doe de oven dan aan op 180ºC. Braad de kip in de römertopf  in ± 1 uur en 15 min. gaar. Prik met een prikker in het dikke deel van de borst van de kip: is het vocht dat eruit loopt helder, dan is de kip gaar.

* In zout ingemaakte citroenen zijn te koop bij Marokkaanse winkels

** Te koop bij de betere poelier, voor verkoopadressen: kemperkip.com

Bereiden ± 25 min. / oven ± 1 uur en 15 min.

RECEPTUUR & FOODSTYLING IWAN DRIESSEN STYLING CYN FERDINANDUS FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN PRODUCTIE MERIJN TOL

Dit recept verscheen eerder in delicious. – maart 2012. Heb je ‘m  nog niet in  huis? Download het maartnummer van 2012 dan nu op je iPad, via de app van Tijdschrift.nl!

Landkip uit de romertopf - delicious
Landkip uit de romertopf - delicious