lamsdaube met veel groente

Heb je op een doordeweekse dag iets meer tijd om te koken dan normaal, maar niet om de hele tijd op te letten? Dan is een stoof ideaal. Je kunt onderstaande lamsdaube met veel groente zelfs een dag van tevoren maken. Het stoven gaat helemaal vanzelf.

Lamsdaube met veel groente

Hoofdgerecht | 4 personen

600 g lamsbout, in grote blokken
1½ el bloem
2 el olijfolie
1 aubergine, in grove stukken
1 winterwortel, in grove stukken
2 uien, in parten
3 tenen knoflook, gekneusd
3 vleestomaten, ontveld, in stukken
350 g kleine vastkokende aardappelen, geschild, in parten
bouquet garni van tijm, rozemarijn, oregano, salie
500 ml vleesbouillon
100 ml rode wijn

Verwarm de oven voor op 175°C.

Kruid het vlees met zout en peper en bestrooi met de bloem. Bak het vlees in de verhitte olie in een ovenvaste braadpan met dikke bodem in 2 delen rondom bruin en neem uit de pan. Leg het vlees, alle groente, knoflook en de aardappelen in lagen om en om in de pan. Stop het bouquet garni ertussen en giet de bouillon en wijn erover. Breng het geheel tegen de kook aan. Sluit de pan af, zet in de oven en stoof het gerecht in 2-2½ uur gaar. Breng op smaak met zout en peper en serveer. Geef er evt. nog rijst of brood bij om in met het geurige vocht te eten.

Bereiden ± 20 min./ oven ± 2½uur

Marineren
Nog lekkerder wordt de Daube als je het rauwe vlees de avond van tevoren in de wijn met de kruiden en groente legt te marineren. Zeef het vlees dan voor gebruik en dep het droog. Bewaar de wijn en kruiden apart van de groente en gebruik voor de bereiding. Bereid het vlees als boven beschreven.

Extra rijk
Nog voller van smaak wordt de Daube als je nog kleine gebakken kastanjechampignons, spekjes en gemengde olijven meestooft.

PRODUCTIE EN RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOODSTYLING BART STUART FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL

Dit recept verscheen eerder in delicious. – oktober 2010

Lamsdaube-delicious