kookvideo #4: gebakken yangzhou-rijst

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

gebakken yangzhou-rijstElke woensdagmiddag plaatst delicious. een nieuwe kookvideo op het delicious. foodchannel. Deze week gaat Eke Mariën aan de slag met de stoomoven en Teppan Yaki plaat van Neff. Op deze Japanse bakplaat bereid je groenten, vis en vlees extra heet, waardoor – heel fijn – smaak behouden blijft en je vetarm kunt bakken!

kookvideo #4: gebakken yangzhou-rijst

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.


bijgerecht | 4 personen

2 el arachideolie
3 eieren, losgeklopt
50 g gepelde gekookte kleine roze garnalen
75 g gemengde groenten, bijv. doperwten, minibroccoliroosjes, maïskorrels en geraspte wortel
50 g gebraden varkensvlees, in blokjes
evt. 50 g gare kip*, in stukjes
400 g koude gekookte basmatirijst **
2 el lichte sojasaus
2 el geroosterde sesamolie
evt. takjes koriander, voor de garnering

Verhit een wok op hoog vuur tot hij gaat roken en voeg 1 el arachideolie toe. Schenk de losgeklopte eieren in de wok en laat ze 
1 min. stollen, schep ze daarna met een houten lepel door de olie tot het een luchtig roerei is. Schep ze op een bord en zet apart.

Verhit de wok opnieuw en voeg de rest van de olie toe. Doe de garnalen en gemengde groenten erbij en roerbak 45 sec. Voeg het varkens- en evt. kippenvlees toe en roerbak krap 1 min. Schep de gekookte rijst erdoor en maak daarbij de korrels los.

Doe het roerei weer in de wok en breng de rijst op smaak met sojasaus, geroosterde sesamolie, zout en gemalen witte peper. Neem de pan van het vuur en serveer de rijst direct, evt. gegarneerd met koriander.

Tip van de redactie: je kunt de wok ook vervangen voor een Teppan Yaki-plaat. Bekijk de bovenstaande kookvideo voor de bereiding met deze bijzondere Japanse bakplaat.

* Je kunt ook andere soorten vlees in dit gerecht verwerken, bijv. stukjes in honing gebraden ham i.p.v. kip.
** Gebruik als je de rijst vers kookt 200 g langkorrelige rijst, was hem goed en kook hem in 400 ml water tot al het water is opgenomen. Dat verlengt de bereidingstijd met 20 min. Je kunt de rijst ook stomen. Bekijk de bovenstaande kookvideo voor de bereiding met een stoomoven.

Bereiden ± 10 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING CHING-HE HUANG FOTOGRAFIE JAMIE CHO BEWERKING ELLEN VAN MOL M.M.V. FONTAINE UITGEVERS

Dit recept staat in het China-nummer van delicious. Trek gekregen in meer Aziatische recepten? Bestel dit nummer – en alle andere nummers uit 2012 – via onze shop en wok, stoom en bak net als Eke Mariën. Een delicious. editie voor de iPad bestel je via de app van tijdschrift.nl.

De video’s zijn gemaakt in samenwerking met Neff. Wil je meer weten over Neff apparatuur, ga dan naar neff.nl.

Ching’s take-away
Ching's take-awayDit recept komt uit het nieuwste boek van Ching-He Huang, dé ambassadrice van de nieuwe generatie Chinese koks. Met haar nieuwe boek krijgt Ching zelfs de meest verstokte afhaal-adept de keuken in. Haar boek staat vol verse en gezonde recepten, gelardeerd met persoonlijke verhalen over haar jeugd, Chinees bijgeloof en etiquette. Kortom: een echte Aziatische aanrader! Bestel het boek o.a. via bol.com.

Ching’s take-away | Ching-He Huang | Fontaine Uitgevers | €24,95 | ISBN 978 90 5956 429 9

gebakken yangzhou-rijst