Griekse honingkoekjes

Bij feestelijke gelegenheden ontbijten de Grieken graag met deze honingkoekjes. Je kunt de koekjes dagen van tevoren maken, stop ze dan in een goed afgesloten trommel. Drenk ze vlak voor gebruik in de siroop en bestrooi ze met noten en kaneel.

Ook lekker! Deze driedubbel chocoladekoekjes met frambozenijs

Griekse honingkoekjes

gebak | 28 stuks

½ tl baking soda + of bakpoeder
rasp en sap van grote (bio)sinaasappel
150 ml groene olijfolie
75 g fijne kristalsuiker
60 ml cognac
1½ tl kaneelpoeder
400 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
100 g walnoten, grof gehakt
dikke Griekse yoghurt, voor erbij
siroop
100 g fijne kristalsuiker
225 g heldere honing
ook nodig: bakplaat met bakpapier belegd

Meng voor het deeg de baksoda met het sinaasappelsap en -rasp. Klop de olie en suiker in een kom totdat het dik en romig is. Roer de cognac, ½ tl kaneel, een snuf zout en de sinaasappelsapmix erdoor. Spatel het zelfrijzend bakmeel luchtig in delen erdoor totdat het stevig genoeg is om te kneden en kneed het dan kort door.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Verdeel het deeg in bolletjes en leg ze met flink wat tussenruimte op de bakplaat. Druk ze tot ovaaltjes en maak er met een vork een streeppatroon in. Bak de koekjes 15-25 min. in het midden van de oven. Laat ze 5 min. op de bakplaat afkoelen en zet de koekjes dan op een rek.

Kook voor de siroop 150 ml water met de suiker zachtjes 5 min. tot de suiker is opgelost. Voeg de honing toe en laat nog 1 min. koken. Laat afkoelen.

Leg de koekjes 2 min. in de siroop om iets te wellen. Neem ze uit de siroop, leg op bakpapier en bestrooi met de walnoten en rest van de kaneel. Serveer met een schep Griekse yoghurt of hangop.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 25 min. / afkoelen ± 30 min.

RECEPTEN EKE MARIËN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK BEREIDING AJDA MEHMET PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Griekse honingkoekjes - delicious