kip met druiven, gember, knoflook en couscous

kip met druiven, gember, knoflook en couscous

Met een knipoog naar de koudere dagen, maken we vandaag dit voordelige recept: kip met druiven, gember, knoflook en couscous. Op z’n Frans. Want zij weten zo goed wat lekker is!

Kip met druiven, gember, knoflook en boter

Hoofdgerecht | 4 personen

1 hele kip, in delen
2 el olijfolie
8 sjalotjes, gehalveerd
1 stuk gember van 5 cm, geraspt
3 tenen knoflook, geplet, grof gehakt
100 ml droge witte wijn
500 ml kokende kippenbouillon (van tablet), + bouillon voor de couscous
2 blaadjes laurier
400 g gemengde druiven (wit en blauw of wit en rood)
250 g couscous
2 el fijngesneden peterselie

Kruid de kip met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem en bak de kip en sjalotjes op halfhoog vuur rondom bruin. Zet het deksel daarbij schuin op de pan, want het kan erg spatten. Neem de kip en sjalotjes uit de pan en giet evt. het teveel aan vet weg. Voeg de gember en knoflook toe aan het achtergebleven vet en bak zachtjes 1 min. Doe de kip en sjalotjes er weer bij en voeg de wijn, bouillon en laurier toe. Breng tegen de kook aan en laat de kip met deksel op de pan op laag vuur nog 30 min. zachtjes stoven. Voeg na 15 min. de druiven toe en zorg dat ze goed in het vocht* liggen. Breng de kip op smaak met zout en peper.

Bereid intussen de couscous met kokende bouillon, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kijk goed hoeveel bouillon je nodig hebt, maar reken grofweg 250 ml bouillon voor 250 g couscous.

Serveer de kip met de couscous en geef er bijv. zacht gesmoorde in kwarten gesneden witlof bij.

* Bewaar het vocht evt. als basis voor een soep, of zeef het en laat het tot een mooie saus inkoken die je bij de kip serveert.

Bereiden ± 40 min.

RECEPT TRUDELIES SCHOUTEN FOODSTYLING BART STUART FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET STYLING JAN WILLEM VAN RIEL

Dit recept verscheen eerder in delicious. – oktober 2010