bezeten van … keulschen pot

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In Bezeten van eten (delicious. van februari) brengt Robert Kranenborg een ode aan de koe. Wij spraken hem en kregen onderstaand recept voor Keulschen Pot.

Robert: ‘De incourante delen van de koe, zoals onder andere de wang, staart en het sukadestuk, zijn de mooiste delen van de koe. Stoofvlees, echt kauwvlees, maar met geweldig veel smaak en textuur. Perfect om te stoven, je kunt er allerlei heerlijke smaken aan toe voegen: groenten, kruiden. Gebruik een snelkookpan. Die is onmisbaar en helemaal van deze tijd.’

Natuurlijk hebben we direct een recept gevraagd (en gekregen!). Hieronder zie je het recept van Keulschen pot, een verrukkelijk gerecht met een van de incourante delen van de koe. Try this at home!

keulschen pot

hoofdgerecht | 6 personen

1 kg rundvlees Ribstuk, muis, sucade of bloemstuk, op kamertemperatuur
2 ui, gesnipperd
35 gram boter, blokjes
15 gram bloem
500 gram kalfsjus
dille, naar smaak
gember, naar smaak
foelie, naar smaak
zout, naar smaak
1 koffielepel peper, gekneusd

Maak het vlees schoon en snij het in blokjes van 3 bij 3 cm (zo’n 40 gram per stuk).

Verwarm een cocotte en smelt een kwart van de boter in de pan. Voeg de ui toe en fruit in ongeveer 5 minuten. Schep de ui uit de pan en houd apart.

Smelt de rest van de boter en laat het bruin worden. Voeg nu (in delen) het vlees toe. Laat dit 6 minuten bakken op matig vuur. Voeg vervolgens de ui en bloem toe en laat het even garen. Voeg vervolgens al roerende de kalfsjus toe aan het vlees. Roer alles goed door en doe alles over in een snelkookpan. Voeg nu de kruiden en specerijen toe in de snelkookpan. Draai de deksel op de snelkookpan en laat de pan op druk komen. Laat het geheel op laag vuur in 35 minuten gaar worden.

Zet de pan na 35 minuten onder koude kraan om de druk terug te brengen en verwijder de kruiden en specerijen. Proef het vlees en breng eventueel op smaak met zout en versgemalen peper.

ROBERT KRANENBORG (63) kookte 6 Michelin-sterren bij elkaar in 5 restaurants, startte daarna een succesvol consultancy bedrijf en is sinds drie jaar ook te zien in tv-programma’s als Over de Kook en Topchef en DWDD.

ROBERT KRANENBORG in 2014? Robert start naast zijn consultancy-werkzaamheden  (robertkranenborg.nl) een project i.s.m. Wilfred en Lily Genee ter promotie van gezond eten in voetbalkantines (vullenofvoeden.nl), werkt mee aan een ambachtelijke kookopleiding voor Wajong-mensen en is van plan om bijgestaan door dochter Priscilla  en zoon Robin naast de ThrillGrill foodtruck (thrillgrill.nl) restaurants te openen met dit concept: hamburgers uit de houtskooloven.  Volg Robert op Twitter @vossius.

UPDATE: In het delicious. februari is helaas de naam van de fotograaf weggevallen bij Bezeten van eten: Rogier Veldman, rogierveldman.com

keulschen pot - kranenborg - delicious