kaaskroketjes met zoetzuur

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In de stad is heel wat te beleven op eetgebied… dat laten we zien in het urban-septembernummer van delicious. Janneke haalt bijv. haar inspiratie voor geweldige lunches uit 5 hoofdsteden. Wij nemen onze eigen hoofdstad als startpunt en maken smeuïge Amsterdamse kaaskroketten.

Janneke: ‘Kaaskroketten eten wij op dagen dat de tijd om te koken – ja ook bij mij! – er even bij inschiet. Hoe eenvoudig ook, je maakt ze niet na een drukke werkdag, met 2 hongerige kinderen in de keuken en een eindeloze to-do-lijst. Ik maak ze op een rustig moment, zodat de ragout goed kan afkoelen en de kroketjes in de diepvries kunnen aanvriezen en stevig worden. Daarna verpak ik ze en bewaar ze in de diepvries.

kaaskroketjes met zoetzuur

lunch- of hoofdgerecht | 4 personen

3 blaadjes gelatine
30 g roomboter
30 g bloem
200 ml volle melk
3 el witte wijn
175 g overjarige brokkelkaas, fijngeraspt
3-4 eieren
200 g vers witbroodkruim
olie, om te frituren
3 el extra vierge olijfolie
1 el witte wijnazijn
1 el mayonaise
2 el piccalilly
75 g veldsla
1 rode paprika, in hele fijne reepjes
1 rode ui, in halve ringen
zoetzuur voor erbij, bijv. Amsterdamse uien en augurk

Week de blaadjes gelatine 5 min. in een kom met ruim koud water. Smelt intussen in een sauspan de boter, roer de helft van de bloem erdoor en bak 2 min. zachtjes. Schenk al roerende scheutje voor scheutje de melk en tenslotte de wijn erbij. Blijf roeren tot de ragout glad en gebonden is.

Neem de pan van het vuur. Los de goed uitgeknepen gelatine in de warme ragout op. Meng de kaas door de ragout en breng op smaak met zout en peper. Strijk de ragout in een dunne laag uit in een ondiepe schaal en laat 2 uur opstijven in de koelkast.

Klop de eieren los in een diep bord. Strooi de rest van de bloem en het broodkruim in 2 andere diepe borden. Snijd de afgekoelde ragout in ongeveer 8 gelijke stukken. Vorm er met vochtige handen kroketten van. Rol de kroketten één voor één eerst door de bloem, door het ei en dan door het broodkruim. Herhaal de ei- en broodkruimlaag nog een keer; zorg dat de kroketten overal met een mooie kruimlaag zijn bedekt. Leg de kroketten min. 30 min. in de diepvries om aan te vriezen. Langer bewaren in een gesloten diepvriesbakje of -zakje kan ook.

Verhit de olie om te frituren tot 180ºC. Meng intussen de olijfolie, wijnazijn, mayonaise en piccalilly in een (jam)pot, sluit en schud tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout en peper.

Bak de kaaskroketten in 4 min. goudbruin en gaar en laat op keukenpapier uitlekken. Meng de veldsla, paprika en uiringen. Maak de salade aan met de dressing en verdeel over 4 borden. Leg er de kaaskroketjes en het zoetzuur bij.

Bereiden ± 50 min. / wachten ± 2,5 uur

RECEPTEN STYLING EN FOODSTYLING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

DIT RECEPT KOMT EXCLUSIEF UIT DELICIOUS. SEPTEMBER 2014

 

kaaskroketjes met zoetzuur | delicious