Janneke geeft klassieke stamppotten een leuke twist, waardoor je ze elke dag wel wilt eten. Maak maar eens haar geroosterde hutspot met kipkarbonades en laurier.
Zin in meer stamppotten? Deze witlofstamppot met camembert is heerlijk.
geroosterde hutspot
hoofdgerecht | 4 personen
5 middelgrote uien
800 g winterpeen, geschild, in plakjes van 1 cm
5 el olijfolie
1 ¼ kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
4 kipkarbonades
1 el honing
100 ml rode wijn
1 laurierblaadje
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd 4 uien in partjes en schep in een kom om met de wortels, 3 eetlepels van de olie en zeezout en peper uit de molen naar smaak. Verdeel de groente over een met bakpapier beklede bakplaat, leg het zo neer dat het niet meer dan één laag is of gebruik 2 bakplaten. Rooster de hutspotgroenten in de oven in 20 min. beetgaar. Kook intussen de aardappelen in een bodem water met zout in 20-25 min. afgedekt gaar.
Verhit ondertussen in een koekenpan 2 el olijfolie. Bestrooi de kipkarbonades met zout en peper en bak ze in 20 min. rondom bruin en gaar. Draai na 5 min. het vuur laag en leg een deksel op de pan. Neem de kip uit de pan en houd warm onder een deksel of folie. Snijd de laatste ui in ringen en bak in het bakvet zachtjes glazig. Voeg de honing toe en laat in 1 min. licht karameliseren. Voeg de wijn en laurier toe, roer de aanbaksels goed los en laat zachtjes nog iets inkoken.
Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappel met voldoende kookvocht tot een grove niet te natte puree. Voeg de geroosterde groenten toe en stamp ze nog kort door de puree. Breng de hutspot op smaak met zout en peper.
Voeg nog wat aardappelkookvocht toe aan de jus en kook nog 1 minuut goed door.
Verdeel de hutspot met de kipkarbonades over 4 borden en serveer met de jus.
Bereiden ± 40 min. / oven ± 20 min.
RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK, SASKIA LELIEVELD STYLING JET KRINGS BEREIDING BART STUART PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN