zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa

zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa

Als je aan zoete aardappel denkt, denk je al snel aan sweet-potato fries. Deze zoete-aardappelchips is nét zo lekker! Voeg daar frisse tomatensalsa, romige avocado, kruidig gehakt en verse padrón bij en je hebt een heerlijke variatie op nacho’s. 

Oh, deze gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas is ook érg lekker! 

zoete-aardappelchips met kruidig gehakt en tomatensalsa

hoofdgerecht (4 personen)

500 ml rijst- of arachide-olie
2 grote zoete aardappels (bataten), geschild
en in lange, dunne plakjes geschaafd*
1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 rode paprika, fijngesneden
1 kleine aubergine, fijngesneden
350 g mager rundergehakt
2 tl gemalen komijn
2 tl gedroogde oregano
½-1 tl chilipoeder
± 2½ tl gerookt paprikapoeder (pimentón)**
400 g tomatenblokjes uit blik
1½ tl worcestersaus
125 ml kokosroom, gekoeld
sap van 1 limoen
4-6 verse padrón- of jalapeñopepers** ½ avocado
korianderblad, om te garneren
ook nodig: keukenthermometer

tomatensalsa
250 g kerstomaatjes, gehalveerd
15 g korianderblaadjes, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
sap van 2 limoenen

Verhit de olie op 1 el na tot 180°C en frituur de aardappelplakken in porties in 2-3 min. goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Meng intussen in een kom alle ingrediënten voor de salsa en breng op smaak met zout. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.

Verhit 1 el van de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak de ui met de knoflook en paprika ± 8 min. Schep op een bord. Voeg de aubergine en de rest van de olie toe en bak in ± 8 min. gaar en bruin. Schep met een schuimspaan op het bord. Voeg het gehakt met de komijn, oregano, het chilipoeder en 2 tl van het paprikapoeder toe aan de pan. Bak het gehakt al omscheppend in ± 5 min. rul. Voeg de tomatenblokjes, worcestersaus, aubergine, het uimengsel en 300 ml water toe. Laat 15 min. pruttelen en inkoken tot een stevig mengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng intussen voor de dressing de kokosroom met het limoensap en de rest van het paprikapoeder en breng op smaak met zout. Rooster de verse pepers ± 10 min. onder de hete grill. Neem ze uit de oven.

Leg de aardappelchips op een schaal en verdeel hierover het gehakt en de tomatensalsa. Schenk de dressing in de avocado. Leg de pepers en de avocado erbij en garneer met korianderblad.

* Dit gaat het best met een mandoline.
** Pimentón de la vera is gerookt paprikapoeder met een sterke smaak, te koop bij Spaanse delicatessenzaken, kruidenwinkels en mediterrane supermarkten. + Padrónpepers zijn groene pepers met een licht bittertje, minder heet dan jalapeñopepers. Ze zijn te koop bij mediterrane supermarkten. Kun je geen verse krijgen, vervang ze dan door ingelegde pepers uit pot.

Bereiden ± 1 uur 10 min. / frituren ± 20 min.

RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE ALICIA TAYLOR STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING COLETTE BEYNE