nr.1 foodmagazine

schelvis in zoutkorst

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het verbaast Mister Kitchen dat wij zo weinig waardering hebben voor vis uit eigen zee. Terwijl er zoveel lekkers voor onze kust rondzwemt! Spartelverse, betaalbare én duurzame prachtvis die met een goed recept zo vanaf de kotter op tafel staat. Daarom maakt hij heerlijke schelvis in zoutkorst met pittige paprikamayo. 

Ook aardappels kun je in zoutkorst bereiden. Hoe? Dat lees je hier…

schelvis in zoutkorst en gestoofde boerenkool met bonen

hoofdgerecht | 4 personen

1 schelvis van 700 g-1 kg*, ingewanden en evt. kop verwijderd
½ (bio)citroen, in plakjes
1 flinke tak rozemarijn
1-1½ kg grof zeezout* (genoeg om de vis te bedekken)
30-50 g eiwit (van 1-2 eiwitten), losgeklopt

paprikamayo
1 rode paprika
100 ml mayonaise
snuf cayennepeper

boerenkool met bonen
1 teen knoflook
1 kleine ui, fijngesneden
½ rode peper, zaadlijsten en zaad verwijderd, fijngesneden
2 ansjovisfilets, fijngesneden
1 el olijfolie
300 g gesneden boerenkool
200 ml witte droge wijn
400 g witte bonen, uit blik, schoongespoeld, uitgelekt
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Bestrooi de buik van de schelvis met grof
gemalen zwarte peper en vul deze met de
citroen en rozemarijn.

Meng het zeezout met het eiwit en vorm een laagje van 1 cm op een bakplaat of in een grote ovenschaal waar de vis in past, bedekt met bakpapier. Leg de vis op het zoutlaagje en bedek helemaal met de rest van het zout. Druk stevig maar voorzichtig aan zodat alles goed is afgedekt. Bak de vis 30 min. in het midden van de oven. Leg de paprika voor de paprikamayonaise erbij, zodat die ook mooi bruin en gaar wordt.

Bak voor de boerenkool intussen de ui, knoflook, rode peper en ansjovis in de olijfolie in een pan met dikke bodem totdat de ui glazig is. Voeg boerenkool en witte wijn toe en laat 10 min. stoven. Roer de bonen erdoor en verwarm nog 5 min. zachtjes. Roer af en toe om. Breng evt. verder op smaak met zout en peper.

Haal de paprika uit de oven, leg 5-8 min. in een afgesloten plastic zakje, zo laat het vel makkelijker los. Verwijder het vel en de zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees fijn. Meng dit met de mayonaise en cayennepeper.

Haal de vis uit de oven. Sla met de bolle kant van een soeplepel de zoutkorst los, verwijder het zout goed en trek het vel eraf, dat gaat nu heel makkelijk. Haal de filets van de graat en serveer met de boerenkool met bonen en de paprikamayo.

* Kun je geen grote schelvis krijgen, neem dan 2 kleinere vissen. Als je een hele vis serveert, is het leuk om de kop eraan te laten zitten.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 30 min.

BEKIJK DE VIDEO: 

PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR CYN FERDINANDUS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

De allerbeste visrecepten vind je in delicious. hét visboek. Bestel het voor jezelf of geef het cadeau!

schelvis in zoutkorst