heel holland bakt een feesttaart

Vanavond stralen Rutger, Evert en Narcis in de finale van Heel Holland Bakt. Hun laatste taak: een feestelijke bruidstaart met trots presenteren. Wij doken in ons archief en vonden daar deze patisserieparel van Rudolph van Veen. Er gaat een hele fles champagne in deze royale taart: feest!

Eerder interviewden bij finalist Rutger. Lees hier wat hij kocht van zijn eerste salaris. Wil je nog meer bakinspiratie? Koop dan ons bakboek voor maar € 17,95. 

champagnegnetaart

750 ml champagne (of mousserende witte wijn)
250 g suiker
60 g custard
8 eidooiers
12 blaadjes gelatine
1 l slagroom
2 pakken lange vingers (minimaal 500 g)
200 g witte chocolade, in stukjes gebroken
2 bakjes frambozen
poedersuiker

extra nodig: taartvorm van 30 cm doorsnee of een rechthoekige bakvorm van 22-30 cm van 3,5 l inhoud

voorbereiden (minimaal 5 uur van tevoren)
Breng 600 ml champagne met 125 g suiker aan de kook en laat de suiker oplossen (let op: doe dit in een grote pan want de champagne gaat bruisen). Roer de custard los met 25 g suiker en de rest van de champagne en schenk het al roerend bij de kokende champagne. Laat 2 min. doorkoken, zodat het bindt.

Klop de eierdooiers lo met 100 g suiker. Roer ze door het champagnemengsel en laat afkoelen. Week de blaadjes gelatine 5 min. in ruim koud water. Klop de slagroom lobbig. Verwarm de gelatine met aanhangend water tot het is opgelost, maar laat het niet koken! Roer de gelatine gelijkmatig door het afgekoelde champagnemengsel. Spatel als het mengsel lobbig begint te worden de room er luchtig door.

Bekleed de vorm met een royaal stuk plasticfolie, zodat je de taart er later makkelijk uit kunt nemen. Bedek de bodem van de vorm met lange vinger en verdeel de champagnemousse erover. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast of 1 uur in de diepvries.

Doe de witte chocolade in een kom en zet die op een pan met een laagje kokend water, zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Laat de chocolade smelten, strijk uit over bakpapier en laat hard worden, zet het evt. 15 min in de vriezer.

bereiden
Neem de taart m.b.v. het plasticfolie uit de vorm (als iemand je even helpt gaat het makkelijk) en verwijder het folie voorzichtig. Halveer de rest van de lange vingers en zet ze rondom de taart, suikerkant naar buiten. Bind er een rood lint omheen.

Breek de hard geworden chocolade in stukken en steek deze rechtop in de bovenkant van de taart. Verdeel de frambozen over de taart en bestuif met poedersuiker.

PRODUCTIE ELLEN VAN MOL | FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | STYLING BIRGITTA GADELLAA

heel holland bakt