gerookte makreel op crostini met mayo

Eind vorig jaar verdiepte Mister Kitchen zich in vis. Samen met de Zeeuwse sterrenchef Edwin Vinke – van restaurant De Kromme Watergang – startte ze de zoektocht en met succes: simpele & duurzame feestvisrecepten. Waaronder dit easy recept voor gerookte makreel op crostini.

Kijk hier voor nog meer recepten voor crostini.

hapje of tussengerecht | 4 personen

1 hele gerookte makreel*
1 rauwe rode biet, geschild (groenteman of natuurwinkel)
1 el citroensap
8 sneetjes stokbrood
50 ml olijfolie
2 el rauwe pistachenoten, grof gehakt
4 el mayonaise
4 el Griekse yoghurt

Voorbereiden: kan dag van tevoren, begin in ieder geval 40 min. van tevoren.
Verwijder het vel van de makreel en pluk de vis zorgvuldig van de graat en leg goed afgedekt koel weg tot gebruik.

Snijd de biet in zo dun mogelijke plakken* en snijd die vervolgens in reepjes. Schep de biet om met wat olijfolie, citroensap en peper en zet afgedekt koel weg tot gebruik.
Bereiden: begin ± 10 min. van tevoren.

Bak het stokbrood in een koekenpan in olijfolie aan beide kanten goudbruin.
Breng het bietenmengsel evt. nog iets op smaak met zout. Verdeel de biet over 4 borden en strooi er de nootjes over. Leg op elk bord twee stukjes stokbrood en leg er plukjes vis op. Verdeel de mayonaise erover en schep op elk bord een lepel yoghurt.

* Als je het lastig vindt om een makreel schoon te maken, koop dan gerookte makreelfilets. Let op: een gerookte makreel is nog bijna rauw; na het pekelen is de vis in een rookkast op 30°C 6 uur gerookt. Een gestoomde makreel wordt na het zouten in een warme rookkast 6 uur gerookt en is wel gaar. Ze lijken van buiten wel iets op elkaar, maar gerookte makreel is wat strakker en is blauwer aan de onderkant, terwijl gestoomde makreel er wat rimpeliger uitziet.

Met een mandoline kun je groenten heel mooi in flinterdunne plakjes snijden. Te koop bij keukenspeciaalzaak en Aziatische toko.

Voorbereiden ± 30 min. / bereiden ± 15 min. d.

Kijk voor verantwoorde viskeuzes en meer informatie op goedevis.nl.

* Dit recept verscheen eerder in delicious.

Mister Kitchen Vis